hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Nemek közötti genetikai különbségek a depresszió kialakulásának kockázatában

A McGill University kutatói a Molecular Psychiatry folyóiratban megjelent cikkükben közölték a UK Biobank több mint 270 ezer betegadata alapján végzett kutatásuk eredményét, melynek fő megállapítása, hogy igen jelentős nemi különbségek fedezhetők fel a depresszió okában és megjelenési formáiban.

A vizsgálat alapján úgy tűnik, hogy ennek egyik oka az, hogy teljesen más gének asszociálhatók a depresszióval nőknél és férfiaknál. A kutatók a nőknél kialakuló depresszióval az emberi DNS 11 különböző területét tudták összefüggésbe hozni, míg férfiaknál mindössze egyetlen ilyet találtak – ez részleges magyarázattal szolgálhat arra, hogy nőknél miért kétszer gyakoribb a betegség.

A kutatók szerint, bár a depresszió során szerepet játszó biológiai folyamatok férfiaknál és nőknél is hasonlóak, kiváltásában eltérő gének vesznek részt. A vizsgálat szerint a genetikai alapú kockázatbecslés sokkal jobb eredményeket hoz, amennyiben a becslésnél az érintett személy nemét is figyelembe veszik, illetve az eredmények segíthetnek abban is, hogy a jövőben nemspecifikus gyógyszerek fejlesztésére kerülhessen sor a depresszió terápiájában.

Forrás: Patrícia Pelufo Silveira et al, A sex-specific genome-wide association study of depression phenotypes in UK Biobank, Molecular Psychiatry (2023).

PDPics képe a Pixabay-en
PDPics képe a Pixabay-en

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink