hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Nem vonják vissza az orvosi Nobel-díjat a meghalt immunológustól

Nem vonják vissza az orvosi-élettani Nobel-díjat Ralph Steinman kanadai immunológustól, aki három nappal a díjazottak hétfői nyilvános megnevezése előtt elhalálozott.

Goran Hansson, a stockholmi Karolinska Intézet Nobel-díj bizottságának titkára azt mondta a TT svéd hírügynökségnek, hogy a sajnálatos elhalálozás ellenére nem neveznek meg másik díjazottat, "erről döntés született". 

Nobel-díj posztumusz odaítélését nem teszi lehetővé a díj alapszabálya, Hansson szerint azonban a New York-i Rockefeller Egyetemen dolgozó tudós "órákkal a döntés" előtt hunyt el. 

A Nobel-díj történetében eddig egyszer fordult elő, hogy a díjazott elhalálozott a kitüntetés átadása előtt. William Vickrey, az 1996-os közgazdasági Nobel-díjas azonban már a bejelentés után hunyt el. 

A New York-i Rockefeller Egyetem hétfőn jelentette be, hogy az idei orvosi-élettani Nobel-díj egyik díjazottja, Ralph Steinman szeptember 30-án, pénteken elhunyt.

A kanadai tudós a négy éve diagnosztizált hasnyálmirigyrákban halt meg. Az egyetem közlése szerint Steinmant saját tervezésű, dendritikus sejten alapuló immunterápiával kezelték.

Steinman 1943-ban született Montrealban. Biológiát és kémiát tanult a McGill Egyetemen, majd a Harvard Orvostudományi Egyetemre váltott, ahol 1968-ban diplomázott. 1970-ben a kanadai születésű kutató a New York-i Rockefeller Egyetemre ment, ahol a Christopher H. Browne Immunológiai és Immunbetegségek Központja igazgatójaként és professzoraként dolgozott.

Steinman számos díjat nyert kutatásáért, többek között 2003-ban a Gairdner Alapítvány Nemzetközi Díját a dendritikus sejteket érintő munkájáért. A Gairdner kanadai díj, melyet évente ítélnek oda azoknak a szakembereknek, akik kiemelkedő eredményeket érnek el az orvostudomány területén. A professzor 2006-ban a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum professzorainak szavazata alapján elnyerte a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért kitüntetést is.

A Rockefeller Egyetem közleményében üdvözölte a Nobel Alapítvány döntését hozzátéve, hogy a hír keserédes, mert szintén hétfőn tudták meg a professzor családjától, hogy rákkal vívott hosszú küzdelme után, a tudós pénteken elhunyt.

(forrás: MTI/AP, DEOEC)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink