hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Nem véd a szívroham és a szélütés ellen a B3-vitamin

Nincs szívvédő hatása a niacinnak, ezért az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) megszakította ezzel kapcsolatos tanulmányát.

A niacin, a B-vitamin egyik típusa, melyet az orvosok potenciális szívvédő hatása miatt ajánlottak eddig.

A koleszterin ártó típusa, az LDL (kis sűrűségű zsírszállító fehérje) a fő oka az artériák elzáródásának. A népszerű sztatin gyógyszerek a rossz koleszterin szintjét csökkentve fejtik ki szívvédő hatásukat. Ugyanakkor a sztatint szedők körében is előfordulhat szívroham, például a jónak nevezett, HDL koleszterin (nagy sűrűségű zsírszállító fehérje) alacsony szintje miatt.

A HDL koleszterin védő hatását úgy fejti ki, hogy a zsírokat elszállítja további tárolásra a májba, így azok nem az erek falán képeznek lerakódásokat. A kutatók ezért vizsgálták, hogy amennyiben a HDL koleszterin szintjét növelő szert adagolnak a sztatinok mellé, az jelent-e extra szívvédelmet.

A tanulmányban az Abbott Laboratories niacin tartalmú készítményét vizsgálták, amelyről bebizonyosodott korábban, hogy növeli a HDL koleszterin szintjét a vérben. Azt azonban senki nem tudta, hogy jelent-e ez egyúttal kevesebb szívrohamot is ahhoz képest, amennyit a sztatinokkal már elértek.

A tanulmányba 3400 kanadai és amerikai, sztatint szedő pácienst vontak be. Ahogy várható volt, a résztvevők HDL-szintje emelkedett. Kiderült azonban, hogy a gyógyszerkombináció mégsem vezetett a szívrohamok és szélütések számának további csökkenéséhez, ezért a NIH 18 hónappal korábban fejezte be a tanulmányt a tervezettnél.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink