hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Nem való mindenkinek

Nem lesz ajánlatos azonnal Covid-gyógyszerek után nyúlni, amint engedélyezik a koronavírus elleni tablettákat az európai országokban – figyelmeztet az Euronews.nyomán a hvg.hu.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) azt javasolta a tagállamoknak, hogy engedélyezzék a Pfizer paxlovid, illetve a Merck molnupiravir hatóanyagú tablettáit, amelyek bizonyítottan képesek a tünetek súlyosbodásának megakadályozására. A gyógyszereknek fontos szerepük lehet abban, hogy az omikron térnyerésével megszaporodó esetszámok ellenére se terhelődjenek túl a kórházak.

A tablettákat nem megelőzésként, hanem kezelésként érdemes használni, a pozitív tesztet követően a lehető leghamarabb. Ennek valószínűleg komoly akadálya lesz, hogy a gyógyszer csak receptre váltható ki, írja a lap.

A Pfizer és a Merck gyógyszereit közepes vagy annál súlyosabb tünetekkel küzdő, veszélyeztetett pácienseknek ajánlják. Utóbbi kategóriába tartoznak például a szív- és érrendszeri alapbetegséggel, vagy cukorbetegséggel küzdők. A Merck nem ajánlja a gyógyszereit gyermekeknek és terhes nőknek, míg a Pfizer szerét a vese- és májbetegségekkel küzdők nem vehetik be.

(forrás: hvg.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés