hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Nem vagyunk elég szigorúak

Több támogatás kellene a dohányzásellenes harchoz

Magyarországnak még jócskán van mit tennie a dohányzás visszaszorítása érdekében – ez a legfőbb tanulsága egy nemrégiben közzétett európai tanulmánynak.

A dokumentum alapja az a kutatás, amely 28 európai ország dohányzásellenes tevékenységét értékelte. Az Európai Unió által finanszírozott kutatást Luk Joossens belga dohányzásellenes szakember vezette, aki 9 másik európai szakértővel – közöttük e közlemény szerzőjével – konzultálva pontozta az országok dohányzásellenes politikáját, és adta közre a „sikerlistát”.

Hazánkban évente 28 ezer halálesetet követel a dohányzás, világelsők vagyunk a férfi tüdőrák, és ugyancsak világelsők a mindkét nembeli szájüregi rákok előfordulásában. Többen halnak ma meg Magyarországon dohányzás következtében, mint túlzott alkoholfogyasztás, közúti balesetek, kábítószer-fogyasztás, gyilkosság, öngyilkosság és fertőző betegségek miatt együttvéve.

A dohányzásellenes aktivitás listáján Magyarország azonban csak a középmezőnyben áll, a 11. helyet foglalja el; a most csatlakozott országok közül Málta és Lengyelország előz meg bennünket.

A kutatásból kiderül: a legjelentősebb elmaradásunk az, hogy a dohánytermékek ára nálunk még mindig alacsony. Magyarországon például egy doboz Marlboróért 2,14 eurót kell fizetni, míg Norvégiában ez a márka 7,64, az Egyesült Királyságban 6,60, Írországban 6,14, a dohányzásellenes küzdelemben „győztesnek” számító Izlandon pedig 5,76 euróba kerül.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Szilágyi Tibor
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés