hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Gyógyítás

Nem törvényszerű a foghullás

Magyarországon népbetegség az ínysorvadás, ami a fogak elvesztéséhez vezet. A szakemberek szerint azonban ez a betegség gyógyítható, és helyes szájápolással, jobb táplálkozással, valamint a fogorvos rendszeres felkeresésével akár életünk végéig megtarthatjuk a fogainkat.

A fogágybetegség, amely a köztudatban ínysorvadásként ismert, és hosszú távon fogaink elvesztését okozhatja, az egész világon népbetegségnek számít. Megdöbbentő tény, hogy a magyar lakosság 80 százalékánál megelőzhető lenne, ha rendszeresen ápolnák fogaikat és fogorvoshoz járnának. Gera István paradontológus szerint Svédországgal, Norvégiával és Észak-Amerikával ellentétben nálunk a megelőzés még gyerekcipőben jár.

„Az ínysorvadás elnevezés azért helytelen, mert ez valójában a fogágy bakteriális lepedék által okozott gyulladását jelenti, amely az ínyszélen kezdődik” – mondta Gera István.

Hozzátette: „Ha nem kezelik idejében, tasakok alakulnak ki, amelyet a beteg már egyáltalán nem tud tisztán tartani, így a gyulladás tovább terjed a fog rögzítő szöveteire, majd magára a csontra. Ennek következtében a csont lebomlik és a fogak meglazulnak”. A lakosság 10-20 százaléka számít a legveszélyeztetettebbnek, ám közülük sokan csak akkor fordulnak fogorvoshoz, amikor már komoly a baj.

A kiváltóokokkal kapcsolatban a paradontológus elmondta, hogy a száj a leggazdagabb baktériumokban, a feltételek tehát adottak a megbetegedésekhez. Ha nem távolítják el rendszeresen a fogakra tapadó baktériummal teli lepedéket, a nyálból kiváló sókristályokból fogkövek képződhetnek, amelyektől csak orvos segítségével lehet megszabadulni. Ezek gyakran gyulladásban tartják az ínyt.

Bár ma már egyre hatékonyabbak a fogápolási segédeszközök, még ezekkel sem lehet százszázalékos eredményt elérni. Ezért tanácsos félévente fogorvoshoz járni. Az ínybetegségek lefolyása azonban egyénenként változó lehet. Vannak akik teljesen ellenállók, és csak ínygyulladásban szenvednek. Másoknál viszont az örökletes tényezők mellett a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, az immunrendszer betegségei, illetve az egészségtelen életmód (nem megfelelő táplálkozás, dohányzás, stressz, rossz szájhigiénia) is előidézhetik.

Csontkárosodás esetén műtét válik szükségessé, a menthetetlen fogakat pedig pótolni kell. Ez utóbbi igen költséges, mivel a társadalombiztosítás nem támogatja. A megelőzés lenne a legolcsóbb, mivel az ellenőrző vizsgálat sok magánrendelőben is ingyenes. A fogkő eltávolításáért az állami rendelőkben egyáltalán nem kell fizetni, de a magánorvosoknál sem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni.

A napi szintű fogápoláshoz a szakember ritka, félkemény sörtéjű fogkefe használatát ajánlja. Ezt is érdemes azonban kéthavonta lecserélni, mert az elhajlott sörtéi felsérthetik az ínyt. A fogselyem és a szájzuhany is segíthet a tisztításban. Ezek helyes használatához a fogorvos nyújthat segítséget, ellenkező esetben többet árthatunk vele, mint amennyit használunk.


FN.hu

 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés