2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Nem tervezik a magzatvédelmi törvény szigorítását

Fűrész Tünde család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkárt a szombaton zárult nemzetközi életvédő konferencia apropóján kérdezte a Magyar Hírlap.

Az esemény apropója, hogy 1956. június 4-én vált legálissá Magyarországon a terhességmegszakítás, ebben az évben pedig ennek a hatvanadik évfordulója volt. A cél elsősorban a figyelemfelkeltés, ugyanis hazánkban európai viszonylatban még magas az abortuszok száma: minden harmadik élve születésre jut egy terhességmegszakítás, míg az európai átlagban ötre. Ennek ellenére javuló tendenciát mutatnak az adatok, ugyanis 2010 előtt közel kettő az egyhez volt ez az arány. Az elmúlt öt évben, 2010 és 2015 között a terhességmegszakítások száma 22,9 százalékkal csökkent hazánkban, idén az első negyedévben pedig további 4,1 százalékkal, írja a lap.

Jogi szabályozás tekintetében Európában a lengyeleknél és az íreknél illegális a terhességmegszakítás, illetve csak nagyon indokolt esetben végezhető, például nemi erőszak esetén vagy egészségügyi veszélyeztetettség miatt. Nálunk ennél megengedőbb a magzatvédelmi törvény. Ennek gondozása az egészségügyi államtitkárság hatáskörébe esik, ám tudomásom szerint nincs jelenleg olyan elképzelés, hogy ezen változtatnának, szigorítanának, közölte az államtitkár.

hirdetés

Könyveink