hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

„Nem sok orvos kell, hanem a legmodernebb technika”

Dénes Tamás szerint nem azon múlik a siker az egészségügyben, hogy minél több legyen az orvos, hanem, hogy legyen ráfordítás és a legmodernebb technikával dolgozhassanak, közli az ATV honlapja.

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke szerint ki lehetne vezetni hazánkban a hálapénzt az egészségügyből, ha a kormány is szeretné, hiszen kétharmados többséggel bármit megtehetnek. Arról is beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában, mi lehet az a keretrendszer, amelynek mentén megszüntethető lenne a jelenlegi helyzet. Mint mondta, a béreket megfelelő szintre kell hozni, szerinte a magyar orvosok is nyitottak lennének egyfajta teljesítményorientált fizetésre, a fiataloknak külön forrást kellene biztosítani, például lakhatási támogatás formájában, így itthon lehetne őket tartani.

„Nem sok orvos kell, hanem a legmodernebb technika”, magyarázta Dénes Tamás, aki szerint ez rendelkezésre is állna Magyarországon, hiszen például a napokban szóltak arról a hírek, hogy robottal végeztek el agyműtétet. A ReSzaSz elnöke azt is el szeretné érni, hogy alaptörvényben rögzítsék, hogy a nemzeti össztermékből évente minimum 6 százalékot a mindenkori kormányzat fordítson a közegészségügyre. „Tartsuk ezt ennyire fontosnak”, jegyezte meg.

Arról is beszélt, hogy a magánkórházak felállításával szerinte nem oldódnak meg a bajok, mert ott sose lesz teljesen jó az ellátás, szerinte ugyanis ezek az intézmények az igazán rizikós eseteket nem fogják vállalni, amilyen például egy bélműtét. Dénes Tamás Angliában is dolgozik, ezzel kapcsolatban elmondta, jelentős különbség a hazai környezethez képest a munkaidő. Kint például nem hagyják, hogy hetente 40 óránál többet dolgozzon, nehogy kifáradjon. Ha kevés az orvos, akkor inkább világpiaci áron megveszik „megvásárolják” őket, ahogy vele is tették.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink