hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Nem mindent és nem mindenáron!

Korlátozni kell a gyermekeknek szánt egészségtelen ételek marketingjét – mondta Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszerbiztonsági munkabizottságának elnöke egy budapesti sajtótájékoztatón.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE ) – a március 15-i fogyasztók világnapjához kapcsolódóan – az idén is megrendezi a Fogyasztók Hetei elnevezésű rendezvénysorozatát, amelynek központi témája a gyermekkori elhízás elleni küzdelem, illetve az egészségtelen ételek marketingjének korlátozása lesz.
Dömölki Lívia elmondta: az OFE támogatja az Fogyasztók Világszervezetének (CI) azon kezdeményezését, hogy hozzanak létre olyan nemzetközi szabálygyűjteményt, amely az országok számára kötelező, egyértelmű előírásokat tartalmazna a gyermekeknek szóló egészségtelen ételek marketingje terén.
Az OFE csatlakozási felhívást tett közzé a szabálygyűjtemény támogatására, amelyhez már számos magánszemély és szervezet csatlakozott. Dömölki Lívia az MTI-nek elmondta, hogy a nemzetközi szabályokra vonatkozó javaslatot néhány napja elküldték az Egészségügyi, a Földművelésügyi és vidékfejlesztési, valamint az Oktatási és kulturális Minisztériumnak, illetve az Országgyűlés fogyasztóvédelmi eseti bizottságának.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2006-ban már ajánlásban rögzítette egy gyermekeknek szóló globális stratégia kidolgozását, majd a Fogyasztók Világszervezetével együttműködve megalkották a szabálygyűjteményre vonatkozó javaslatot; a fogyasztóvédők most azt szeretnék elérni, hogy a javaslat emelkedjen kötelező érvényre.
A szabályok minden, gyermekeknek szóló reklámra vonatkoznának, és például tilos lenne reklámozni kalóriadús, tápanyagszegény, zsírban, cukorban és sóban gazdag ételeket. Korlátoznák továbbá a szülőknek és felnőtteknek szóló indirekt reklámtevékenységet, így tilos lenne kiemelni, hogy az a felnőtt, aki egy bizonyos terméket vásárol gondoskodóbb, intelligensebb, vagy épp bőkezűbb mint az, aki nem tesz így.
A televíziók legalább reggel 6 és 9 óra között - vagyis amikor a gyerekek nagy eséllyel néznek tévét - nem sugározhatnának egészségtelen ételekről szóló reklámot.


cimkék

hirdetés

Könyveink