hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Nem mindennapi esetek

Sárgás csomók a nyálkahártyán

Egy AIDS-beteg belei a Clostridium- fertőzésre a nyálkahártyán kialakult kis csomókkal és colitisszel reagáltak. Diffúz gyulladás létrehozására a legyengült immunrendszer már nem volt képes. A férfit hasmenés és hasfájás gyötörte. A 29 éves férfi immunológiai szempontból rossz állapotban volt: vérében a CD4+ limfociták száma köbmilliméterenként 24-re csökkent, a vírusszám pedig 200 000 kópia/ml-re nőtt. Nem sokkal korábban Pneumocystis carinii okozta tüdőgyulladás miatt kórházban ápolták. Felmerült a Clostridium difficilefertőzés gyanúja, ezért kezelőorvosa felfüggesztette az antivirális kezelést, és a beteg tíz napig metronidazolt szedett szájon át. A hasmenés javult, de a hasi fájdalom nem enyhült; végül a kollégák úgy döntöttek, hogy kolonoszkópiával próbálják meg tisztázni a panasz okát. A vizsgálat ödémás nyálkahártyát mutatott, rajta kicsiny noduláris és polipoid léziók sokaságával és sárgás exszudátummal. A rektumbiopszia alapján pszeudomembranózus vastagbélgyulladást állapítottak meg, és a széklet citotoxicitási vizsgálata B típusú Clostridium difficile- toxin jelenlétére derített fényt. A kezdeti diagnózis ilyenformán megerősítést nyert, ezért újrakezdték a korábban felfüggesztett metronidazol-kezelést. A négyhetes terápia alatt a panaszok fokozatosan megszűntek. A fertőzésre adott szokatlan reakció valószínűleg a beteg immunrendszerének csökkent működésével magyarázható.

New England Journal of Medicine

Gyomorvérzést okozó polipusok

Egy vérszegénység miatt vizsgált fiatalasszony endoszkópos lelete nem várt módon a gyomor nyálkahártyájának nagy részére kiterjedő, karfiolszerű polipózist jelzett. A vékony- és a vastagbélben nem találtak kóros elváltozást. Minthogy a polipok szövettanilag juvenilis típusúak voltak, az orvosok géntechnológiai vizsgálatot kértek az MADH-4 gén mutációjának kimutatása céljából, amely a familiáris juvenilis polipózis ismertetőjele. Nemcsak a fiatalasszonyról derült ki, hogy valóban hordozza a kérdéses mutációt, hanem 10 éves fiáról is. A beteg kezdetben elzárkózott a műtéttől, így a Marienhaus Klinikum St. Elizabeth (Neuwied) orvosainak nem volt más választásuk, mint hogy megpróbálják endoszkópos úton eltávolítani a polipokat. Három ülésben összesen mintegy 100 ml-nyi daganatszövetet tudtak kiemelni. Közben azonban a gyomor jól differenciált tubuláris adenocarcinomájára is fény derült, így a beteg végeredményben nem kerülhette el a gasztrektómiát. Kilenc hónappal a műtét után jó egészségnek örvendett, szögezte le dr. Christian- René de Mas a Rajna– pfalzi és Saar-vidéki gasztroenterológusok 19. éves konferenciáján. A beteg kisfián is elvégezték a teljes gasztrointesztinális traktus endoszkópos vizsgálatát: ez esetben „csupán” hét daganatot kellett eltávolítani – négy juvenilis cardia-polipot és három másikat a colon ascendensből. A familiáris juvenilis polipózis majdnem mindig a vastagbélben manifesztálódik, de az esetek mintegy 14 százalékában a gyomorban is. Típusosan fiatal felnőttkorban hívja fel magára először a figyelmet, a fő tünetek a vérzés és az obstrukció. Feltétlenül szükséges, hogy az érintettek már gyermekkoruktól rendszeres endoszkópos ellenőrzés alatt álljanak, hangsúlyozza dr. de Mas. Mindamellett a familiáris juvenilis polipózis talaján kialakuló vastagbélrák kockázata nem éri el az 50 százalékot. A gyomorrák kialakulásának valószínűség- e az érintett amerikai családokban 12–20 százalék.

Medical Tribune

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés