2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Nem megfelelő a higiénia a német kórházakban

Németországban aggasztóan magas az orvosi műhibák és kórházi fertőzések száma; az EU egészségügyi biztosa ezért a higiéniai előírások következetes betartását követeli meg.

Az orvosi műhibák és fertőzések száma a német kórházakban riasztóan magas. Az orvosok számára az ilyen esetek azonban legtöbbször semmilyen következménnyel nem járnak.

Minden 10. kezelés műhibával jár

Az EU rendkívül aggasztónak találja, hogy a német kórházakban minden tizedik kezelés műhibával jár. John Dalli, az EU egészségügyi biztosa így nyilatkozott a Welt Online-nak: "Az Európai Unióban minden 10. kórházi kezelés esetében káreset fordul elő. Ezen káresetek közül sok elkerülhető lenne". A jobb kórházi menedzsment, valamint az egészségügyi személyzet folyamatos továbbképzése elősegítheti a probléma megoldását. Dalli hozzátette: "Követeljük, hogy az orvosi műhibákat az illetékes hatóságok vegyék nyilvántartásba, hogy a panasztételt megkönnyítsék, és az érintettek kártalanítását biztosíthassák."

Németországban a kritikusok szerint továbbra is nehézséget jelent a kártérítési igények érvényesítése az orvosi műhibák esetében. Továbbra sincs ugyanis ún. betegjogi törvény. A Szövetségi Kormány Betegekért Felelős Megbízottja, Wolfgang Zöller ezt már régóta követeli: "Szeretnék egy Betegjogi Törvényt, amelynek révén a beteg sokkal inkább partnerként vehetne részt az egészségügyi rendszerben". Zöller egy bejelentési regiszter létrehozását is szorgalmazza az orvosi műhibák számára. „Az orvoslásban új hibakultúrára van szükségünk”. Az orvosszövetségek azonban óva intenek attól, hogy az egészségügyi rendszerben egy "áldozat-elkövető szerep" alakuljon ki. Az egyéni betegjogok a kezelési szerződésben "kielégítően" biztosítva vannak – vélekedik a Szövetségi Orvosi Kamara.

Évente 37 ezer ember kórházi fertőzések miatt hal meg az EU-ban

Dalli, aki éppúgy a konzervatív Európai Néppárt tagja, mint Angela Merkel német kancellár, szintén úgy látja, hogy a kórházi higiénia "kezelésre szorul". Dalli kifejtette, hogy az Európai Bizottság elvárja, hogy a kórházak "a higiéniai intézkedéseket a betegek jóléte szempontjából következetesen nagyon szigorúan ellenőrizzék, és betartsák a legmagasabb fokú biztonsági standardokat". A kórházi higiénián nem szabad spórolni, még akkor sem, ha sok kórházra költségvetési nyomás nehezedik.

"A helyzet riasztó. 37 ezer ember hal meg évente az EU-ban kórházi fertőzések miatt, és 4,1 millió beteg fertőződik meg évente a kórházi kezelés során" – nyilatkozta a máltai származású egészségügyi biztos. Ezeket a fejleményeket a Német Kórházhigiéniai Társaság (DGKH) is bírálta. "Számos orvosi kezelés esetében nem tartják be a higiéniai minimumkövetelményeket. Sok ember hal meg, akiknek nem kellene meghalniuk" – nyilatkozta Klaus-Dieter Zastrow, a DGKH szóvivője, a berlini Vivantes Klinika higiéniáért felelős főorvosa.

"A baktériumok mindenhol azonosak"

Az intenzív osztályokat elsősorban éjszakánként továbbra sem kielégítően töltik be, hogy a szükséges higiéniai követelményeknek eleget tudjanak tenni. Zastrow egységes higiéniai előírásokat sürget egész Németországban. "A törvényhozásnak most már cselekednie kell. A baktériumok mindenhol azonosak, e tekintetben nincs különbség az egyes tartományok között" – nyilatkozta. Jelenleg az egyes tartományoknak egyéni higiéniai előírásai vannak, amelyek azonban jelentősen különböznek egymástól. Az egyik fő problémát az jelenti, hogy hiányoznak a higiéniai szakemberek. Ez a helyzet csak pár éven belül fog megváltozni.

Zastrow hozzátette: "Ahhoz, hogy a higiéniai helyzet javuljon a kórházakban, szükséges, hogy minden, 450-nél több ággyal rendelkező kórház egy higiéniai szakorvost alkalmazzon." A kisebb kórházaknak pedig egy szakorvostól kell tanácsot kérniük. "Ezen kívül ápolókat kell foglalkoztatni, akiket egyéves továbbképzéssel higiéniai szakembernek képeznek ki".

(forrás: HealthOnLine)
hirdetés

Könyveink