hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Nem lesz hiperaktív a gyerek a sok cukortól

A tudomány álláspontja meglehetősen egyértelmű a témában: a cukor nem okoz hiperaktivitást a gyerekeknél, írja az Index.

A kérdés kifejezetten alaposan kutatott, legalább 12 randomizált, kontrollált vizsgálatot is szenteltek neki az évek során a kutatók, Egyes kutatások rövid, mások hosszú távúak voltak; volt, amelyikben cukorkából, csokiból, illetve természetes forrásból származó cukrot használtak; vizsgáltak figyelemhiányos hiperaktivitás-zavaros gyerekeket is; volt olyan is, amelyben a cukorra kifejezetten érzékeny gyerekek is részt vettek. De mindegyik kutatás ugyanarra az eredményre jutott: nem találtak különbséget a cukrot fogyasztó és nem fogyasztó gyerekek viselkedésében.

Az egyik kísérletben például két csoportra osztották a gyerekeket, és mindenkinek adtak inni valamit, majd a szülőkkel értékeltették a gyerekük viselkedését. Azok a szülők, akiknek azt mondták, hogy a gyerekük cukros üdítőt kapott, jelentősen nagyobb valószínűséggel jelentették, hogy a gyerekük hiperaktív, mint azok, akik úgy tudták, hogy a gyerekük cukormenteset ivott. Valójában mindegyik gyerek pontosan ugyanazt a cukormentes italt kapta – azaz a szülők által érzékelt viselkedésbeli különbség nem a cukornak, hanem a szülői előítéleteknek volt köszönhető, közli a lap.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink