hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Nem lesz a kannabiszról népszavazás

Nem hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedden a kannabisz legalizálásáról szóló népszavazási kezdeményezéseket.

A Magyar Liberális Párt - Liberálisok két, a kannabisz legalizálásáról szóló népszavazási kezdeményezést nyújtott be. Az első úgy szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon büntetőjogi értelemben a kannabisz ne minősüljön kábítószernek, és a kannabisz (marihuána) fogyasztásának, megszerzésének, tartásának és termesztésének ne legyen büntetőjogi következménye?"

Az NVB egyhangú döntéssel megtagadta az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, arra hivatkozva, hogy a kannabisz az Egységes Kábítószer Egyezmény alapján kábítószernek minősül, az ENSZ kábítószer-egyezménye pedig a kannabisszal összefüggő büntetőjogi feladatokat írja elő a részes államoknak. Vagyis a kérdésben rendezett népszavazás nemzetközi kötelezettségből érintő kérdésre vonatkozik, erről azonban nem lehet népszavazást tartani. Emellett az NVB szerint a kérdés nem felel meg sem a jogalkotói, sem a választópolgári egyértelműség követelményének, és megtévesztő, mert azt a téves látszatot kelti, mintha kizárólag a marihuána fogyasztásának törvényessé tételéről szólna, miközben a kannabiszból származó egyéb kábítószerek, például a hasis legalizálását is jelenti.

A második kérdés úgy szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon a kezelőorvos által meghatározott esetekben gyógyászati célból lehessen kannabiszt fogyasztani, megszerezni, tartani és termeszteni?" Az NVB ennek hitelesítését szintén egyhangú döntéssel tagadta meg, mert a kérdés nem az Országgyűlés, hanem a kormány hatáskörébe tartozó kérdésről szól. A kérdés emellett nem egyértelmű, mert azt a látszatot kelti, hogy jelenleg nincs jogszabályi lehetőség arra, hogy kannabisztartamú készítményhez hozzájusson a beteg.

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük 15 napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink