hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Nem lehet népszavazás a kórházról

Két magánszemély – egyikük volt szocialista önkormányzati képviselő – népszavazást akart kezdeményezni Kiskunfélegyházán arról, hogy a helyi kórházban visszaálljon-e az ágycsere előtti állapot, azaz újra legyen aktív ellátás. A város jegyzője mint a helyi választási iroda vezetője megtagadta az aláírásgyűjtő ív hitelesítését.

Egyetért-e Ön azzal, hogy Kiskunfélegyháza képviselőtestülete fenntartói jogkörében eljárva – a szükséges jogi lépések megtételével – a városi kórházban állítsa vissza a megyei önkormányzat kórházával kötött közreműködői szerződés hatálybalépését megelőző állapotot, az aktív betegellátás vonatkozásában?” – ez a kérdés szerepelt annak az aláírásgyűjtő ívnek a mintapéldányán, melyet T. J. és M. M. nyújtott be október 25-én hitelesítés céljából a helyi választási irodához, népszavazás kezdeményezése céljából. November 8-án hozott határozatával viszont az iroda vezetője, dr. Fehérváriné dr. Csölle Yvette jegyző megtagadta a beadvány hitelesítését.

– A helyi önkormányzatokról szóló törvény szerint nem rendelhető el helyi népszavazás a költségvetésről való döntésre, ezért az aláírásgyűjtő ív hitelesítését el kellett utasítani – mondta a BAON.hu-nak a döntésről a jegyző. Indoklásként hozzátette: a társadalombiztosítás által folyósított finanszírozás 2004 óta nem biztosítja az intézmény stabil működtetését, ezért az önkormányzatnak évről-évre növekvő támogatást kellett adnia a kórháznak, hogy működni tudjon.

Arról, hogy a kiskunfélegyházi kórházban megszűnjön a veszteséges aktív betegellátás júliusban egyhangúlag döntött a Bács-Kiskun megyei közgyűlés - az indoklás szerint Kiskunfélegyháza így évi évi 350 millió forintot tud megspórolni.

(forrás: Baon.hu)
hirdetés

Könyveink