hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Nem kóros Geréb Ágnes elmeállapota

Az elmeorvosi szakértői vélemény szerint nem állapítható meg olyan kóros elmeállapot, amely azt indokolta volna, hogy rendkívüli helyzetben ne a szakmai ismereteinek megfelelően viselkedjen Geréb Ágnes.

A Fővárosi Bíróságon kedden folytatódott a szülész-nőgyógyász és négy társa ellen indított büntetőper, amelyben négy otthonszülés miatt - egyebek mellett - foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés a vád.

A tavaly júniusban kezdődött tárgyalások során októberben rendelték el a Geréb Ágnes elmeállapotára vonatkozó szakértői vizsgálatot.

A mai tárgyaláson Cserni János bíró által felolvasott dokumentum szerint: "Geréb Ágnes jelenleg nem elmebeteg", és a cselekmény elkövetésének idején sem állt fenn nála kóros mértékű lehangoltság, nem mutatkozott paranoiditás vagy öngyilkos hajlam. Az elmeorvosi vizsgálat idején ugyanakkor kissé labilis volt a hangulata, ami a szakértő szerint összefügghet azzal, hogy a szülész-nőgyógyász ellen akkoriban is eljárás folyt. Ennek kapcsán azt is leírták, hogy előzetes letartóztatása idején az Anna Kareninát olvasta.

A vádban szereplő négy ügy közül Geréb Ágnes háromban - egy-egy 2003-ban, 2006-ban és 2009-ben levezetett otthonszülésben - érintett. A szülész-nőgyógyász korábban azt vallotta, hogy nem bűnös abban a két ügyben, amelyek során két újszülött meghalt.

A keddi tárgyaláson szakértői vélemények hangzottak el a 2006-os esettel kapcsolatban is, amelyben a másodrendű vádlott által - Geréb Ágnes születésházában - levezett szülés során a kismama kivérzett állapotba került, ezért mentővel kellett kórházba szállítani őt és gyermekét.

A tárgyalás délután folytatódik.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink