hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Nem tárgyalják a kedvezményes kamarai tagdíjról szóló javaslatot

Az egészségügyi bizottság döntése értelmében nem kerül tárgysorozatba az egészségügyben kötelező kamarai tagságról szóló törvényt módosító javaslat, amely sokakat mentesített volna a tagdíjfizetés alól.

A javaslat értelmében a szakmai kamarai tagdíj megfizetése alól mentesülne az a kamarai tag, akinek a havi munkabére a nemzetgazdasági átlagkereset egyhavi mértékét nem haladja meg, továbbá a felső-, vagy középfokú szakirányú szakképzésben résztvevők, valamint a rezidensek is.

Ezen felül kérelmezhetnék a fizetési mentességet azok is, akik a jövedelmi helyzetük alapján a tagdíj megfizetésére nem képesek. Ezeknek ügyében a szakmai és országos kamarai elnökség döntene.

Tóth Csaba, a javaslatot benyújtó egyik szocialista képviselő a bizottság előtt elmondta: javaslatuk előzménye az volt, hogy Fintha Attila, egy fiatal orvosjelölt tagdíjmentességi kérelemmel fordult a kamarához. Ezzel egy időben szembesültek azzal, hogy a fiatal orvos problémája nem egyedi eset, ezért széles körű megoldásra van szükség.

Mint mondta: céljuk a kormányzati kommunikációval összhangban az, hogy lassítsák és megakadályozzák a fiatal orvosok elvándorlását. "Ez egy valódi veszély, ezért mindent meg kell tenni ellene" – fogalmazott Tóth Csaba, aki a jelenlegi jövedelmi viszonyok között abszolút etikátlannak tartja a mostani tagdíjfizetési rendszert. Ezért kérte "a bizottság jóérzésű kormánypárti képviselőit", hogy vegyék tárgysorozatba a javaslatot.

Gyenes Géza, a bizottság jobbikos alelnöke kételkedését fejezte ki a tekintetben, hogy a kamarai tagdíjhoz kapcsolódó módosítás megváltaná az orvosok elvándorlása által okozott "katasztrófahelyzetet". A jobbikos képviselő szerint a helyzet javításában fontosabb az életpályamodell kidolgozása.

Gyenes Géza kifejtette: a kamara számos szociális hálóval rendelkezik, hatékony támogatást tud nyújtani a fiatal orvosok számára, de a köztestületnek is működnie kell valamiből. Kiemelte továbbá, hogy az orvosi kamaránál a fiatal és kezdő orvosok, valamint a rezidensek eleve 50 százalékos tagdíjat fizetnek.

Kovács József, a bizottság fideszes elnöke azt mondta: nem támogatja a javaslatot, mivel szerinte ebben a problémában egy sokkal szélesebb körű megoldásra van szükség.

A szocialista képviselők által benyújtott törvénymódosító javaslat tárgysorozatba vételére két MSZP-s képviselő szavazott igennel. Tizenöt kormánypárti képviselő nem támogatta a javaslatot, az LMP-s Szilágyi László pedig tartózkodott. A bizottság jobbikos tagjai a szerdai ülésen nem voltak jelen.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink