hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Nem kell több pénz az egészségügynek

Nem biztos, hogy a legdrágább berendezések vagy gyógyszerek használata kimutatható eredményt hoz a betegek gyógyulásában – állítja a HVG-nek a Boston Consulting Group multinacionális tanácsadó cég egészségügyi ágazatát vezető Stefan Larsson.

HVG: A finanszírozók mindeddig az egészségügy teljesítményét mérték. Ahány műtét, annyiszor ezer dollár, euró vagy éppen forint a fizetség. Hogyan változtatna ezen a „value-based”, magyarul értékalapú egészségügyi ellátás?

A betegek számára a kezelés kimenetele, eredményessége a legfontosabb. Ahogy a szerviztől sem a karburátor kiszerelését vagy az olajpumpa kicserélését várjuk el, hanem azt, hogy működőképessé tegye az elromlott autót. Márpedig a kórházak között jelentősek a különbségek. A méltán nagy tekintélyű német egészségügyben 50 százalék annak az esélye, hogy egy átlagos kórházban megoperált prosztatarákos beteg inkontinens lesz. A hamburgi klinikán ennek a kockázata csak 10 százalék. Ez derült ki, amikor az apósom betegsége kapcsán keresni kezdtük a számára legjobb gyógyulási esélyt. Csakhogy a legtöbb országban nincsenek ilyen adatok, vagy ha vannak is, azok nem nyilvánosak, így a betegek legfeljebb a szerencséjükben bízhatnak, amikor kórházat vagy orvost választanak.

HVG: Az értékalapú egészségügyben tehát, kerül, amibe kerül alapon, mindenkinek a legjobbat kell kapnia? Nehéz elképzelni, hogy a közepes vagy átlagos helyek bezárnak, és minden beteg a legeredményesebb orvoshoz vagy kórházhoz iratkozik fel.

Persze hogy nem így van. Az érték a beteg számára érzékelhető eredmény és a ráfordított költség hányadosa. Vagyis az értékalapú egészségügy-menedzselés azt a szemléletváltozást hozza, hogy nem a költségek lefaragása, növekedési ütemének mérséklése az egyedüli cél. Több előnnyel is jár, ha a létrehozott értéket mérjük. Például kiderülhet, hogy a legújabb, legdrágább orvosi eszközök, technológiák és gyógyszerek csak minimális mértékben vagy egyáltalán nem befolyásolják a gyógyítás eredményességét. Az összehasonlítható minőségi adatok nem a gyengébben teljesítő intézmények bezárásához vezetnek, hanem ahhoz, hogy az eredményesebbnek bizonyult műtéti technikákat és kezelési eljárásokat veszik át a többiek is.

HVG: De mit lehet ott tenni, ahol az állam irányít és finanszíroz, az intézmények között nincs verseny, és a betegek szabad választása is erősen korlátozott?

A teljes interjút a HVG közli.

(forrás: HVG)
hirdetés

Könyveink