hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Nem járna pénz az egynapos ellátás háttérintézményének?

Készül egy jogszabálytervezet, ami még egy bevételi forrástól elvágná a kórházakat, írja a 444.hu.

A tervezet egészen pontosan azt mondaná ki, hogy „az aktív fekvőbeteg hátteret biztosító fekvőbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi intézmény az egynapos ellátást végző járóbetegszakellátást nyújtó egészségügyi intézményektől az aktív fekvőbeteg háttér biztosításáért térítési díjat nem kérhet”, írja a lap.

Van Magyarországon több egynapos sebészet, ami egy-egy állami kórház osztályaként működik, de vannak magánkézben lévő klinikák is, ahol végeznek ilyen egynapos sebészeti műtéteket. A hatályos magyar jogszabályok kötelezik az egynapos sebészeteket, hogy kössenek szerződést „aktív fekvőbeteg hátteret biztosító fekvőbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi intézménnyel”, azaz egy rendes kórházzal, ami fel tudja venni a betegeket, ha a műtéteik után valamilyen szövődmény lép fel.

A kórházaknak eddig bevételi forrást jelentett, hogy az ilyen szerződésekben a fekvőbeteg háttér biztosításáért pénzt kértek a magánklinikáktól. Ezt a lehetőséget szüntetné meg az Emmi tervezete, és gyakorlatilag kötelezné a kórházakat, hogy ezt a fekvőbeteg-hátteret a jövőben ingyen szolgáltassák.

A javaslat ezen kívül más jogszabályokat is módosítana, kiterjesztené például az olyan műtétek körét, amiket egynapos sebészeteken is el lehetne végezni.

(forrás: 444.hu)
hirdetés

Könyveink