hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Nem ismerik jogaikat a szemüvegesek

Létezik egy rendelet, amely szerint a munkáltatónak biztosítania kell a munkavállaló éleslátásához szükséges szemüveget, emlékeztet a VG.

Az idén lett nagykorú az a rendelet, amely szerint a munkáltatónak biztosítania kell a munkavállaló éleslátásához szükséges szemüveget. A Világgazdaságnak nyilatkozó munkajogász szerint a munkavállalók többsége nem is tud e jogszabályról, ezért nem is kérik számon a munkáltatókon szemüvegük támogatását.

Az irodai munkavégzéshez adott szemüveg adómentes elszámolásának feltételei szigorúak, így csak szűk körben van rá lehetőség. Az 1999-es rendelet szerint a munkáltató köteles foglalkozás-egészségügyi orvoshoz küldeni azt a munkavállalót látásvizsgálat céljából, aki rendszeresen, legalább napi négy órán keresztül a képernyő előtt dolgozik. Ezt a vizsgálatot még a képernyős munkavégzés megkezdése előtt kell elvégezni, majd kétévenként megismételni. A rendelet nem rögzíti, hogy a munkáltató mekkora összeget köteles megtéríteni a szemüveg vagy a kontaktlencse árából.

A Magyar Látszerész Szövetség adatai szerint másfél millió magyarországi lakos még sosem vett részt szemvizsgálaton, pedig nem látnak jól. A szövetség, többek közt azért, hogy a helyzeten javítson, 2005 óta minden októberben megrendezi a látás hónapját. Az indulás évében 30 ezren, tavaly már 65 ezren vettek részt az októberi szűrővizsgálaton. A rövidlátás főleg fiatalkorban romolhat, így akár egy-két évente is új szemüvegre lehet szükség. Időskorban az olvasószemüveget kell két-három évente cserélni. Olvasáshoz 45 éves korban általában már 0,5 dioptriás szemüvegre van szükség, 60-65 éves korban pedig 2,5-3 dioptriásra. Az időskor húsz éve alatt legalább háromszor, négyszer kell cserélni az olvasószemüveget – mondta a lapnak Németh János, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának professzora.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés