hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Nem is működhetnének

Az országban 91 bentlakásos szociális intézmény nem teljesíti a működés minimális követelményeit sem, derül ki a Népszava összeállításából.

Sorra derül ki különböző bentlakásos szociális otthonokról, hogy az ott gondozott fogyatékossággal élők, pszichiátriai betegek vagy idősek méltatlan körülmények között töltik napjaikat, írja a Népszava.

Az alapvető jogok biztosának munkatársai legutóbb a 350 pszichiátriai beteget csak ideiglenes engedéllyel ellátó táplánypusztai intézményben találtak olyan közös hálócsarnokot, ahol férfiak és nők aludtak egy légtérben. Székely László hétfőn megjelent jelentésében ismét figyelmeztette a humán tárcát, a hosszú évek óta állandóan meghosszabbított ideiglenes működési engedélyek csak elfedik, hogy a bentlakóknak nincs esélyük a méltó emberi életre. Az LMP kikérte az állandó engedéllyel nem rendelkező szociális intézmények listáját, amelyen 91 bentlakásos otthon neve található. A kormány mégis tagadja, hogy a törvényeknek nem megfelelő otthonok törvénytelenül működnének, holott eddig 90 ezer gondozottnak mindössze 660 korszerű férőhelyet teremtett. A lista szerint a Győr melletti 300 férőhelyes otthonnal együtt 91 szociális intézmény nem tudja teljesíteni az ágazati jogszabályokban rögzített tárgyi és személyi minimumfeltételeket.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) felháborodva tiltakozott a törvénytelen jelző ellen, de azért eltolta magától a felelősséget, amikor az LMP felszólítására és aggályaira, valamint a rémisztő adatsorra kiadott válaszközleményben azt írta: „a szociális intézmények felügyeletét és ellenőrzését a kormányhivatalok végzik, amennyiben bebizonyosodik egy intézményről, hogy törvénytelenül működik, a kormányhivatal dönt az azonnali bezárásról”.

A válasz természetesen a laikus közvéleményt próbálja félrevezetni, mert a valóságban az állam nem tudna mit kezdeni a 91 intézményben gondozott sok ezer emberrel, ha a hivatal szigorúan venné a feladatát. Egyszerűbb kétévente beírni a működési engedélyeket rögzítő elektronikus rendszerbe, hogy „az időtartam típusa: ideiglenes hatályú”, az ellenőrzési listákban pedig azt szerepeltetni, hogy „az ellenőrzést végző szerv nem tette nyilvánossá az ellenőrzés megállapításait”. Ráadásul a szociális intézmények felügyeletét ellátó SZGYF feladata, hogy a feltárt hiányosságok megszüntetésére szakmai tervet készítsen, amihez az államnak kellene költségvetési forrásokat biztosítani.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink