hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Gyorsan apad a vakcinakészlet

Nem engedélyezték a mobil influenza-oltópontokat

Az Index szerint hiába állítottak volna fel Budapest-szerte mobil oltópontokat, hogy minél többen beoltathassák magukat influenza ellen, Müller Cecília nem támogatta az ötletet, és amúgy sem lenne hozzá vakcina.

A főváros az influenza elleni védőoltás beadatását a gyakorlatban is  népszerűsíteni akarta. Ennek egyik eszközeként mobil oltópontok felállítását tervezték Budapesten, bevonva a kerületi önkormányzatokat. Ám amikor leírták terveiket és állásfoglalást kértek, Müller Cecília azt válaszolta, hogy szerinte nincs szükség a saját fővárosi oltási projektre – mondta el a lapnak Havasi Gábor mentőápoló, a főváros egészségügyi tanácsnoka.

Az országos tisztifőorvos azzal érvelt, hogy kellően ki tudják elégíteni az influenzavakcina iránti lakossági igényeket, így nem javasolja a külön budapesti oltópontokat, és plusz védőoltást sem biztosít a programhoz.

Szóba került, hogy saját forrásból, közvetlenül a gyártóktól, illetve a forgalmazóktól rendelünk, vásárolunk oltóanyagot. Végül ez a terv is meghiúsult, miután kiderült, hogy az állam megvette a teljes készletet. Legutóbb a háromkomponensű, 1,3 millió influenza elleni oltóanyagból álló készlet mellett a kormány felvásárolta a Sanofi által gyártott négykomponensű Vaxigrip Tetra oltóanyag teljes hazai készletét is, a Sanofi pedig nem is gyárt belőle többet, mint amennyit az állam megvesz tőle – erősítette meg Havasi Gábor az értesülést, amit a Sanofi is visszaigazolt.

*

Tavaly az 1,3 millió vakcina 50-75 százaléka fogyott el. Idén is ennyi oltóanyag van, csakhogy az érdeklődés többszöröse a szokásosnak, írja a Népszava. Két és fél, háromszor annyian érdeklődtek a múlt héten influenza-elleni védőoltás iránt, mint a tavalyi szezon csúcsán – derül ki az emberek érdeklődését dokumentáló Google archívumból. A keresési adatokból az is jól látható, hogy az idei szezonban körülbelül akkor ugrott meg a vakcina iránt az érdeklődés, amikor Orbán Viktor először beszélt arról, hogy az jó és idén mindenki térítésmentesen megkaphatja.

A teljes információ

(forrás: Index, Népszava)
hirdetés

Könyveink