hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Nem elég kevesebbet enni

Napi hatszáz kalóriával fogyaszt kevesebbet egy átlag brit, mint 30 éve, mégis 14 kilóval többet nyom, s ma már egyre nyilvánvalóbb, miért.

Az ellentmondásra a Pénzügyi Tanulmányok Intézetének felmérése világított rá a közelmúltban. A fogyasztás csökkenése igen jelentős, ez a napi összes kalóriabevitel ötöde. E csökkenést jellemzően az otthoni étkezés változása hozta: ott kevesebbet és egészségesebben esznek, míg a házon kívüli kalóriabevitelük valamelyest még nőtt is.

Jelenleg egy huszonéves brit átlagosan már 7 kilóval testesebb, mint egy 30 évvel ezelőtti, az ötvenes éveikben járók esetében pedig 14 kilónyi a súlygyarapodás.

Egy átlagos felnőtt negyed kilót hízik évente, holott a kalóriacsökkenésből inkább egy kilós fogyás következne – ha annyit mozogna, mint egy kortársa harminc éve.

A The Daily Telegraph című brit lapban most publikált adatok egészen riasztóan vallanak arról az életmódról, ami az összenemzeti elhízást okozza.

A britek negyede havonta még 8 kilométert sem gyalogol, 17 százalékuk sosem vállalkozik egy szuszra 500 méternél hosszabb gyaloglása, de ekkorára is csak akkor, ha ilyen messze parkolt autójával – derült ki a Nagy Brit Sétafesztivál előestéjére készített felmérésből.

Innen tudjuk azt is, hogy a britek negyede inkább nem néz meg valamilyen nevezetességet, ha annak megközelítéséhez gyalogolnia is kellene.

7 százalékuk ugyanakkor legalább 80 kilométert kutyagol havonta – teszi hozzá a lap. (Megjegyzendő az egészségmegőrzésre ajánlott napi hatezer lépésnek ez is mindössze csak a kétharmada.)

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink