hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Nem csak pénzt, több fényt is várnak az aneszteziológusok

Nem csak az alacsony bér miatt menekülnek, ezért szakmai megbecsüléssel, átszervezéssel és változatossággal próbálják itthon tartani az aneszteziológusokat a Semmelweis Egyetemen – tudósít az MNO.

Észlelve a világ fejlett országaiban jelentkező egyre erőteljesebb aneszteziológushiányt, a Semmelweis Egyetemen már 7-8 éve átszervezték, centralizálták az ellátást, az ott dolgozó altatóorvosok jelenleg több szakmához tartozó műtéti eljárásban vesznek részt, vagyis forgórendszerben dolgoznak – tudta meg a Magyar Nemzet Gál Jánostól, az SE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika igazgatójától. Az egyetemen korábban nem volt nagy fluktuáció, az elmúlt háromnegyed évben azonban hatan kérték a nyugdíjazásukat, és a munkatársak mintegy 8-10 százaléka más munkahelyet választott, jellemzően külföldre mentek dolgozni. Az igazgató szerint a hiány miatti pluszterhelést a forgórendszerből adódó változatos munkával, szakmai megbecsüléssel, külföldi tanulmányi lehetőségekkel és szakmai jövőképpel lehet ellensúlyozni.

Arra is kitért, fizetésemelést évek óta nem kaptak az aneszteziológia területén dolgozó kollégák, az azonban szerinte tévhit, hogy pusztán az alacsony bérezés az oka a kialakult hiánynak. – A fő probléma, hogy az aneszteziológiát sem a közvélemény, sem az orvosszakma, sem a szakmapolitika nem becsüli meg – idézik az igazgatót az mno.hu-n.

 

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink