hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Nem csak az elhízás, az alultápláltság is kockázatos

Az Európai Unió polgárai közül mintegy 20-30 millióra tehető az alultápláltak száma; az ebből fakadó egészségügyi kiadások meghaladják az évi 120-130 milliárd Eurót.

Mindannyian tisztában vagyunk az elhízás egészségügyi kockázataival, és a lassan népbetegséggé súlyosbodó problémával mind az orvosi média, mind a tömegkommunikáció kiterjedten foglalkozik. Arról azonban kevés szó esik, hogy az Európai Unió polgárai közül mintegy 20-30 millióra tehető az alultápláltak száma, és hogy az ebből fakadó egészségügyi kiadások meghaladják az évi 120-130 milliárd Eurót.

Az alultápláltság növeli az infekciók veszélyét, a krónikus betegek szövődményeinek előfordulását és azok súlyosságát, a betegségekkel összefüggő halálozás rizikóját. Az alul táplált emberek gyakrabban kerülnek kórházba és kórházi ápolásuk hosszabb időt vesz igénybe. Daganatos betegségben szenvedők túlélése átlagosan kétszer hosszabb, ha tápláltsági állapotuk megfelelő.

Frank de Man, az ENHA (European Nutrition for Health Alliance) az alultápláltság visszaszorításáért küzdő egészségügyi és szociális gondozásban tevékenykedők szövetségének főtitkára a MedicalOnline-nak elmondta, az elsősorban idős és/vagy beteg embereket érintő illetve veszélyeztető állapotot mind a háziorvosi rendelőben, mind a kórházi felvételnél könnyen szűrni lehetne. A pár percet igénylő ellenőrzés a testsúly és testmagasság méréséből és az étvágyra, a mozgási képességre, az utóbbi hónapokban bekövetkezett esetleges testsúlyváltozásra és a pszichés állapotra vonatkozó kérdésből áll. Alultápláltság vagy annak veszélye esetén azonnali beavatkozással, speciális étrenddel vagy táplálással javítható a beteg állapota, csökkenthető betegségének súlyossága és a betegség szövődményeinek veszélye. Az ENHA szeretné elérni, hogy a táplálás a népegészségügyi politika integráns részévé, a krónikus és ritka betegségek kezelési programjának alkotórészévé váljon.

Dr. Nagy Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink