hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Húsz éve született az első magyar lombikbaba

Nem akupunktúrától születik a lombikbébi (frissítve)

A női termékenység növelésére Kínában évszázadok óta használt akupunktúrát manapság a lombikbébiprogramokban is alkalmazzák, de a gyermekre vágyókat ez bizonyíthatóan nem segíti. A lehangoló eredményeket a témával foglalkozó európai tudományos társaság kongresszusán ismertették.

Sesh Kamal Sunkara vezetésével gyűjtötték össze azokat az adatokat, amelyek öt, megfelelően ellenőrzött módszerrel végzett akupunktúrás vizsgálatból származtak, lombikbébiprogramok közben. Az akupunktúra hívei szerint az embrió beültetésekor végzett tűkezelés lazít, így az alhasi vérellátás javul és jobb az embrió megtapadásának esélye.
A londoni munkacsoport ötven év eredményeit összesítette. A nemzetközi kongresszuson elhangzó előadás szerint kevesebb fájdalomcsillapítóra szorultak azok az asszonyok, akik akupunktúrás kezelést is kaptak. A tudományos vizsgálatokban megfelelő kontrollcsoportot is képeztek, amelynek tagjai vagy egyáltalán nem kaptak tűszúrást, vagy a tűt nem az ősi térképek szerinti pontokba szúrták be, hanem a számítógép által, véletlenszerűen megadott helyekre.
Az öt vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a sikeres terhesség szempontjából semmi előnye nem volt az akupunktúrának. A terhesség megjelenése a kínai kezelésben részesülők, illetve a két kontrollcsoport tagjaiban nem volt gyakoribb vagy ritkább, mint amennyit a véletlen okozhat.
A vizsgálat vezetője kiemelte, hogy a kérdéssel azért foglalkoztak, mert az ilyen rendeléseken megjelenő asszonyok szinte mindig megkérdezik: kiegészítsék-e a lombikbébi-kezelést ezzel a természetgyógyászati beavatkozással is.
Sesh Kamal Sunkara professzor leszögezte, hogy az általuk nyert adatok alapján csak azt mondhatja a hozzájuk forduló házaspároknak: az akupunktúra nem növeli annak esélyét, hogy a lombikbébiprogram eredményeként gyermekük születik.
Paul Robin, az Akupunktúra Társaság elnöke úgy nyilatkozott, hogy húsz éve végez ilyen kezelést és véleménye szerint ez a technika hatásos. A kongresszusi vitában viszont többen kifejtették azt a véleményüket, hogy az új tanulmány tárgyilagos elemzésen alapul és eredményei nem szubjektív benyomásokat tükröznek.

Dr. Matos Lajos (MTI)

Húsz éve született az első magyar lombikbébi Pécsett


Huszadik születésnapját ünnepli augusztusban az első magyar lombikbébi: a paksi lány 3850 grammal, éppen két évtizede, a Pécsi Orvostudományi Egyetemen l(PTE) átta meg a napvilágot - írta hétfőn az Új Dunántúli Napló. Bódis József, a PTE Nőgyógyászati Klinikájának vezetője azt mondta, az akkor új módszer lényege az volt, hogy a petefészek tüszőjéből kiemelt petesejtet egyesítették a férfispermiummal, majd rögvest visszahelyezték a méhkürtbe. Utóbbit az első lombikbébinél maga a professzor végezte.
Mánfai Zoltán, a klinika lombikprogramjának vezetője szerint az intézményben évente 120-130 lombikbébi születik. A várólista hosszú, a most jelentkező pároknál finanszírozási okokból és kapacitáshiány miatt legkorábban októberben végezhetik el a szükséges beavatkozásokat, melyekből az ötödik-hatodik az érintettek 80-90 százalékánál eredményre vezet.
A házaspárok 15 százaléka meddő, melyben nagy szerepe van a szennyezett környezetnek, a dohányzásnak, a fogamzásgátló tabletták hosszú idejű szedésének, az egészségtelen életmódnak, valamint a stressznek is.
Magyarországon évente tizenegy intézményben 3500 nőnél 7000 mesterséges megtermékenyítést végeznek. Az eredmény 2000 újszülött, azaz a csecsemők két százaléka a lombikbébi programnak köszönheti az életét - olvasható a baranyai napilapban.


cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink