hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Nekem Szól! Egészségértés Díj: elindult a közönségszavazás

November 18-tól kezdődően két héten keresztül, december 2. éjfélig lehet szavazni az idei Nekem Szól! Egészségértés Díj pályázat legjobb pályaműveire a www.nekemszol.hu oldalon. A legtöbb voksot elnyerő pályázat bruttó 500 000 forint pénzdíjban részesül.

Október 22-én lezárult a 2020-as Nekem Szól! Egészségértés Díj pályázat nevezési határideje, melyet követően a zsűri megkezdte a pályaművek értékelését. A tavalyi évhez hasonlóan a zsűri által a legjobbak közé válogatott 10 projektekből idén is választhat a közönség a www.nekemszol.hu/szavazas oldalon, és a legtöbb szavazatot begyűjtő projekt közönségdíjat kap a zsűri által odaítélt díjak mellett.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) idén ötödik alkalommal hirdette meg a több mint kétmillió forint összdíjazású pályázatot, melynek célja, hogy elismerje az egészségértéshez kapcsolódó projektek alkotóit, és segítsen abban, hogy minél több emberhez jussanak el a kezdeményezéseik. Az egészségértés fejlesztése azért fontos, mert azok, akik jobbak ezen a területen, inkább követik a kezelési előírásokat, gyakrabban vesznek részt szűrővizsgálatokon, kevesebb krónikus betegségben szenvednek, jobb az általános egészségi állapotuk, és tovább élnek. Az idei év egyik újdonsága, hogy az Egészségértés – Fókuszban a család témában különdíjat is osztanak. A pályázatra 2019. október 1. és 2020. október 31. között Magyarországon futó vagy folyamatban lévő egészségértést támogató projektekkel lehetett nevezni.

Örömteli, hogy a koronavírus-járvány nem törte le az egészségértés fejlesztéséért küzdő szervezetek lelkesedését, és így idén is számos ötletes pályázattal találkoztunk zsűritársaimmal, Győrfi Pállal, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjével és Kókai-Nagy Ákossal, az AIPM elnökével. Szeretnék mindenkit arra biztatni, hogy szavazzon, nézze meg ezeket a remek példákat, és döntsön arról, kié legyen az 500 ezer forintos közönségdíj” – mondta el Tóth Icó zsűritag, a 2018-as Nekem Szól! pályázat egyik első díját is elnyerő, a méhnyakrákos nők gyógyulásáért és a megelőzésért dolgozó Mályvavirág Alapítvány elnöke.

A zsűri által kiválasztott legjobb egészségértést fejlesztő projektekről részletesebb információ és a projektgazdákkal készült videók a www.nekemszol.hu/szavazas oldalon tekinthetők meg.

 

Egészségügyi intézmények és egészségügyi szakemberek kategória

  • Budapesti Szent Ferenc Kórház - "Út az egészséghez" prevenciós és edukációs lakossági kardioprogram
    • VIDEÓ
    • A kórház által indított egészségügyi tanösvények célja a szív- és érrendszeri betegséggel, magas vérnyomással élők, illetve cukorbetegek számára a rehabilitációt segítő túrákon túl a helyi lakosság „megmozgatása”, figyelmük felhívása az egészséges életmódra, a mozgás fontosságára. A túra során egyes alapvető egészségügyi mutatókat is mérni lehet, amit szakemberek értékelnek ki. 2015 óta eddig 6 tanösvényt indítottak, a résztvevők 5 százalékában szűrtek ki komolyabb bajt vagy betegséget. Honlap: http://www.szentferenckorhaz.hu
  • Anyás-Apás - ... mert az egészségértés a családban kezdődik
    • VIDEÓ
    • A gyakorló orvos és egészségügyi szakújságíró, Dr. Simonfalvi Ildikó által gondozott Anyás-Apás oldal szakmailag megalapozott, közérthető és olvasmányos formában foglalkozik a család egészségét érintő kérdésekkel. A cikkek többsége két részből áll: egy bevezető "kis színesből" vagy egyéni sztoriból, emberi történetből és a hozzá kapcsolódó egészségügyi, edukatív tartalomból. A honlap mindemellett közösséget is teremt, ahol az olvasók is elmondhatják véleményüket, beszélgetést kezdeményezhetnek egymással. Honlap: https://www.anyasapas.hu/
  • Biztos Kezek alapellátó Gyermekorvosok Társasága - Biztos kezekben a gyermekek
    • VIDEÓ
    • Az ország különböző részein praktizáló, alapellátó gyermekorvosokból álló csapat kezdeményezésének célja a családok informálása a koronavírus fertőzést érintő mindennapi kérdésekről és aktuális gyermekgyógyászati kórképekről, védőoltással kapcsolatos tudnivalókról a legfrissebb nemzetközi szakirodalom alapján. A tájékoztatókat iskolák, védőnők és intézmények nyomtatott formában is felhasználták. Facebook: https://www.facebook.com/BiztosKezekAlapellatoGyermekorvosokTarsasaga
  • Szabolcs Szatmár Bereg megyei kórházak Jósa András Oktatókórház - Onkoradiológiai Osztály Nyíregyháza - Onkológiai betegek rehabilitációjáért, közösen.
    • VIDEÓ
    • A program célja az onkológiai betegutak költségek nélküli optimalizálása a meglévő erőforrásokra építve. A projekt egyediségét az ellátórendszerben dolgozó egészségügyi szakemberek összefogása, szakmai tevékenysége adja, pszichológusok koordinációjával. A betegedukációs csoportokat a pszichoterápia nem specifikus hatótényezőire építve alakítják ki és használják fel oly módon, hogy az egészséget szolgáló tudás tartós attitűdváltozást hozzon létre.
    • Facebook: https://www.facebook.com/onkopszichologianyiregyhaza
  • Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház - Szívügyünk az egészségünk! – „A családok egészségprogramja” egészségkommunikációs és edukációs program
    • VIDEÓ
    • 2019-ben alakult meg a Kaposvári Egészségtanács azzal a céllal, hogy 2030-ra Kaposvár legyen Magyarország egyik legegészségesebb városa. Az „Egészséges Kaposvár 2030” stratégia részeként elindult a „Szívügyünk az egészségünk” egészségkommunikációs és edukációs program, melynek célja, hogy a járványhelyzet miatt megváltozott körülmények alatt olyan folyamatos, szakszerű, hiteles egészségkommunikációt és egészségnevelést biztosítson minden korosztály számára, amely hozzásegítheti őket a fizikai és mentális egészségük megőrzéséhez.
    • Honlap: http://www.kmmk.hu/

Társadalmi szervezetek, egyéb állami és gazdálkodó szervezetek és szakembereik kategória

  • Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Demencia Program
    • VIDEÓ
    • Magyarországon elsőként a Szabadtéri Néprajzi Múzeum indított el kifejezetten demenciával élő időseknek szóló programot, és egyedül a Múzeum fogad demenciával élő időseket múltidéző programokon. Felkészítő alkalmakat tartanak hozzátartozók és szakemberek számára, emellett a szélesebb látogatóközönség figyelmét is igyekeznek ráirányítani a betegségre, egyebek mellett az évente megrendezésre kerülő Alzheimer Világnap rendezvényükkel.
    • Honlap: http://skanzen.hu/hu/
  • Covid1001 önkéntes szakfordító csoport
    • VIDEÓ
    • A Covid1001 önkéntes szakfordító csoport az új koronavírus okozta betegség elleni küzdelem támogatásának szándékával a nagy mennyiségű, elsősorban angol nyelvű szakirodalom fordítására jött létre. Céljuk, hogy minél többen jussanak hiteles és aktuális információhoz anyanyelvükön, és így hozzájáruljanak az egészségtudatos magatartás fejlődéséhez, a fertőzések megelőzéséhez, illetve a fertőzöttek ellátásának, gyógykezelésének hatékonyabbá tételéhez.Honlap: https://www.covid1001.hu/
  • Gáspár Judit - Felejthetetlen projekt - Fókuszban az Alzheimer-betegség
    • VIDEÓ
    • A projekt kiindulópontját a Hűség című film adja, mely az Alzheimer-betegséget fókuszban tartva információkkal, az érzelmi azonosulás lehetőségével segíti a betegek hozzátartozóit. A kisfilm kulcsfogalmai: gyászfolyamat - újrakezdés - egészségmegőrzés - betegségmegelőzés. A Hűséget 2020 májusától online lehet megtekinteni a Vimeo videómegosztón 3,99 dollárért, mely összeget a készítők az Alzheimer Caféknak ajánlottak fel.
    • Facebook: https://www.facebook.com/husegdokumentumfilm
  • Ablak a világra - Szülészeti adatbázis - Anyai tapasztalatok a számok tükrében
    • VIDEÓ
    • A projekt alapgondolata egy olyan szülészeti adatbázis létrehozása, ahol anyai tapasztalatok alapján tájékozódhatnak a szülés előtt álló kismamák a kórházak szülőszobai és csecsemőosztályos gyakorlatáról. A tapasztalatok megosztásához részletesen kidolgozott kérdőívek készültek, melyet eddig több mint 12000 édesanya töltött ki. A projekt célja állandó visszajelzési és tájékozódási lehetőséget biztosítani a nők számára, valamint széleskörű, korszerű információkat nyújtani a szülés és a szoptatás kérdéseiben.
    • Honlap: https://ablakavilagra2.wixsite.com/ablakavilagra
  • FEMILIA - Online gondoskodás
    • VIDEÓ
    • A Femilia projekt az „A gyermek az első” célt emeli át a digitális térbe a védőnők közvetítésével. A weboldal és az applikáció szórakoztató módon nyújt hasznos információkat, segít a családot tervezőknek, várandósósoknak, a szülőknek a gyermekvállalással járó problémák, nehézségek leküzdésében. A Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége (MVSZSZ) felügyelete és moderálása mellett a védőnők rendelkezésére álló chat felületen a védőnők egymás közötti kommunikációjára is lehetőséget biztosít a projekt.
    • Honlap: https://femilia.hu/

A kategóriák, valamint a Különdíj győztesei egyenként bruttó 500 000 forintos, míg a közönségdíj nyertese szintén bruttó 500 000 forint pénzdíjban részesül. A zsűri a pályázatok szakmai tartalmát, érthetőségét, kreativitását és újszerűségét veszi figyelembe az értékeléskor.

(forrás: Front Page Communications, Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete )
hirdetés

Könyveink