hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Nehézkes alapellátási reform

A jelenlegi betegszám mellett nem kivitelezhető a háziorvosi rendszer tervezett átalakítása, derül ki a Délmagyar összeállításából.

A Háziorvosok Csongrád Megyei Egyesületének elnöke szerint a modell néhol működőképes lehet, sok praxisban azonban sem idő, sem hely nincs a praxisközösségek létrehozására, ahol a betegek preventív szemléletének megerősítésére koncentrálnának.

– Ha nem napi ötven beteget látnánk el, ez még elképzelhető is lenne. Így viszont ez megvalósíthatatlan – véleményezte az elképzelést a Délmagyarnak Szilárd András, az egyesület elnöke, aki szerint egy ilyen rendszer maximum időpontos előjegyzés mellett lenne működtethető, ahol nagyjából fél órát szánnak egy betegre

– Ez esetben viszont meg kellene mondani például az influenzának, hogy ne egyszerre betegítsen meg mindenkit, hiszen még feleannyi páciensre sem lenne idő, mint amennyien egy vírusos időszakban megjelennek, és persze nem lehetne szó beteglátogatásról vagy sürgős házhoz hívásokról sem.

Az egyesületi elnök hozzátette: a preventív munkát most is végzik – amikor arra van idő, és a beteg is fogékony rá.

A rendelők többségében sem szakmai, sem infrastrukturális háttér nem adott ehhez a rendszerhez. A legtöbb intézményben például nincs hely újabb szobák kialakítására, ahol a szakdolgozók kapnának helyet. Emellett pedig azt gondolom, egy praxisközösség, ahol az orvosok egymás betegeit is ellátják, pont az ellen a törekvés ellen hat, hogy jobban megismerjék a pácienseket. Egyébként ilyen modell, amelyet felvázoltak, már létezik például Angliában – ott viszont a finanszírozás kicsit más, mint amivel a magyar háziorvosok dolgoznak.

(forrás: Délmagyar)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés