hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Nehezen indul a gyógyszerközbeszerzés

A nagy tételű gyógyszervásárlásból idén már nem lesz megtakarítása az egészségügyi kasszának – derül ki a Népszabadság írásából.

A Népszabadság értesülése szerint egyelőre a kórházban használt hatóanyagok mindössze tíz százaléka, azaz 40-60 kerülhet fel a listára, mely a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) által beszerzendő szereket tartalmazza. Azaz egyelőre maximum 10-15 milliárd forintnyit vásárolnak közbeszerzéssel. Hogy pontosan mely szerekről van szó, az is csak szeptember közepén derülhet ki, ha már döntött az Országos Gyógyszerterápiás Tanács. Ha az idén kiírják és elbírálják a tendert, akkor is legfeljebb jövőre várható számottevő megtakarítás.

A nol.hu arról is beszámol, hogy  a  fővárosi kórházak már túl vannak egy hasonló közbeszerzésen: azt a múlt év végén még a Budapesti Egészségközpont Zrt. bonyolította le, 12 hónapra vásárolt mintegy 866 hatóanyagot. Papíron az ötmilliárd forintnyi gyógyszerhez 3,9 milliárdért jutott hozzá a 12 fővárosi kórház, a gyakorlatban azonban a nyertes három nagy cég már nem azon az áron adta az orvosságok egy részét, mint ahogy a szerződésben rögzítették. A lapnak nyilatkozó kórházigazgatók veszteségként élték meg a tendert, mert mint azt többen mondták: a közbeszerzés előtt attól vásároltak, aki a legolcsóbban adta, most viszont több szerhez is a korábbi árnál jóval drágábban jutnak hozzá.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink