hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Negyvenöt százalékkal kevesebb koraszülés

Ha a nagy kockázatú állapotos nőket vaginálisan progeszteronnal kezelik, 45 százalékkal kevesebb lesz a koraszülés, és ritkábbak lesznek a légzési problémák az újszülöttekben.

Egy késői fázisú klinikai vizsgálatban próbálták ki a Columbia Laboratories Inc és a Watson Pharmaceuticals Inc által gyártott, progeszteront tartalmazó vaginális gélt, amely azzal a reménnyel kecsegtet, hogy a rövid méhnyakú nők jelentős részében ezzel az egyszerű módszerrel megelőzhető a koraszülés.

„Az április 6-án nyilvánosságra hozott eredmények jó hírt jelentenek a nőknek, a családoknak és a gyerekeknek. A világon több mint 12 millió koraszülés van évente – ebből félmillió az Egyesült Államokban –, és a kimenetel gyakran tragikus. Vizsgálatunk egyértelműen igazolta, hogy azonosíthatók a nagy kockázatú nők, és esetükben majdnem felére csökkenthető a koraszülések száma egyszerűen azzal, hogy a rövid méhnyakú nőket egy természetes hormonnal, a progeszteronnal kezeljük” – mondta dr. Roberto Romero, a vizsgálat vezetője, aki az Egyesült Államok Országos Egészségügyi Intézete (National Institutes of Health, NIH) perinatológiai osztályának a vezetője.

A túl korán – a 33. gesztációs hét előtt – született gyermekekben nagyobb a korai halál, valamint a hosszú távú egészségügyi és fejlődési problémák kockázata. Az Egyesült Államokban 2008-ban a szülések 12,8 százaléka volt koraszülés, és ez megnövelte annak veszélyét, hogy a gyermek meghal az első évben, valamint a légzési zavarok, a cerebrális bénulás, a tanulási problémák, a vakság és a süketség kockázatát.

A mostani eredményeket, amelyek az Ultrasound in Obstetrics and Gynecology online kiadásában jelentek meg, a gyártók fel fogják használni a gél forgalmazási engedélyének elnyerésére. Várhatólag az év második negyedévében fognak ezért folyamodni az USA-ban.

A vizsgálat során az NIH és 44 másik – több országban levő – egészségügyi központ munkatársai 458 rövid méhnyakú állapotos nőnek véletlenszerűen vaginális progeszteron gélt, illetve placebót adtak a terhesség 19. és 23. hete között. A progeszteront kapó nőknek csak 8,9 százaléka szült meg a 33. gesztációs hét előtt, míg a placebót kapó nőkben 16,1 százalék volt ez az arány.

A kezelés emellett jót tett az újszülötteknek is. A progeszteronnal kezelt nők gyermekei közül csak 3 százalékban alakult ki respirációs distressz szindróma, míg a placebocsoportba tartozó nők gyermekeiben 7,6 százalék volt ez az arány – vagyis több mint a kétszerese, mint a progeszteron csoportba tartozó nők újszülöttjeiben.

„Régóta tudjuk, hogy a rövid méhnyak a koraszülés rizikófaktora. Azt is kimutatták már korábbi tanulmányokban, hogy az ilyen nőkben a progeszteron csökkenti a koraszülés kockázatát. Az NIH vizsgálat főleg azért fontos, mert igazolta, hogy a kezelés az újszülöttek respirációs distressz szindrómájának veszélyét is jelentősen csökkenti” – kommentálta az eredményeket dr. Ashley Roman, a New York-i Egyetem munkatársa, aki maga nem vett részt a vizsgálatban.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés