hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Negyedével több konyhapénz kellene a kórházakba

A kórházfenntartó számít ez ellenőrzésekre a szeptember elejétől hatályos új menzaszabályok kapcsán, amelyek betartása azonban nehéz helyzetbe hozza az intézmények élelmezésvezetőit.

Tíz nap alatt húst hatszor, halat egyszer, teljes kiőrlésű gabonaalapú élelmiszert tízszer kellene a kórházban fekvő betegeknek kapni. Zöldséget, gyümölcsöt minden nap – vázolta a lapnak az elvárásokat Czékmán Ervin, a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Intézet élelmezési vezetője, dietetikusa.

A szakember örül az egészséges táplálkozást előíró szabályoknak, de elég pénz nincs a betartásukhoz. A legutóbbi, 2007-es normaigazítás óta betegenként 550 forintból kellene biztosítani 1800–2400 kalóriás kórházi kosztot. Eddig se nagyon sikerült, de az egészségesebb étlaphoz legalább 20-25 százalékkal több konyhapénzre lenne szükség. Persze lehet alkalmanként ügyeskedni a beszerzéseken, a kreatív étlaptervezéssel, konyhatechnikai eljárásokkal, de a havi számlákon ez alig látszik.

A Magyar Kórházszövetség elnöke, Velkey György azt mondja: hozzá nem jutott el az intézményektől az új rendelet alkalmazásával kapcsolatos semmilyen aggály. Azt viszont megerősítette, hogy az egészségesebb étkeztetésnek nagyobb a forrásigénye, amit a működési költségvetésből nehéz kigazdálkodni, és jele sincs annak, hogy ez valahonnan kompenzálható lenne.

„Miután az ÁNTSZ jelezte, hogy elindulnak a közétkeztetési ellenőrzések, érdeklődtünk, hogyan vizsgálják a kórházakat. A hivatal válasza szerint a hatósági intézkedés minden, közétkeztetést nyújtó intézménynél azonos” – olvasható a nol.hu-n.

 

cimkék

hirdetés

Könyveink