hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Ne hétvégén menjen orvoshoz!

Az áttétet adó vagy a környező szervekre ráterjedt prosztatarákban nagyobb a halálozás kockázata, ha a beteg hétvégén keresi fel panaszával a kórházi sürgősségi osztályt.

A detroit-i Henry Ford Kórház szakembereinek most közzétett vizsgálata azt elemezte, hogy az úgynevezett „víkendhatás” miként befolyásolja a metasztatikus prosztatarák halálozását. (A víkendhatás egy olyan jelenség, mely az elmúlt évtizedben számos kutatás tárgyát képezte.) Az eredményeket az Amerikai Urológus Társaság éves kongresszusán hozták nyilvánosságra.

A vizsgálatot dr. Khurshid R. Ghani, a Henry Ford’s Vattikuti Urology Institute munkatársa vezette, akik előrebocsátotta, hogy munkatársaival együtt csak feltevései vannak arra vonatkozólag, hogy a víkendhatás miért és miként érvényesül az áttétet adó prosztatarákban szenvedő betegeknél is. „Adataink egyértelműen azt jelzik, hogy a sürgősségi osztályon tett hétvégi látogatást követően megemelkedik a halálozás. De azt csak találgatjuk, hogy miért. Előfordulhat, hogy e vizitek között több az olyan, melyre nem nagyvárosi kórházban, hanem kisebb település egészségügyi intézményében kerül sor, ahol kevésbé állnak rendelkezésre a korszerű terápiás lehetőségek.”

A fenti megállapítás alapját olyan prosztatarákos betegek adatai képezték, akik 2006 és 2009 vége között kerültek sürgősségi osztályos ellátásra metasztatikus prosztatarákjuk miatt. Az elemzéshez a Nationwide Emergengy Department Sample regiszterét használták, mely országos szinten az összes sürgősségi osztályos vizit körülbelül 20 százalékát öleli fel. A 15365 férfi beteg közül 3943 beteg került a sürgősségi osztályra hétvégén és 11422 beteg hét közben. A sürgősségi osztályos vizitet követő időszakban az első csoport 9,3 százaléka halt meg, szemben a munkanapon ellátott betegek körében regisztrált 7,7 százalékkal.

A két csoport elemzése az alábbi különbségeket tárta fel:

A hétvégén ellátott betegek

- idősebbek voltak (átlagéletkoruk 75,1 év, szemben a másik csoport 74,1 éves átlagéletkorával,

- általános állapotuk jobb volt, kisebb arányban állt fenn náluk más betegség vagy egyéb rendellenesség,

- nagyobb arányban kerültek ellátásra kisebb településen lévő, vidéki kórházban (19,5 százalék vs. 14,1 százalék),

- kisebb arányban fordult elő náluk akut veseelégtelenség (14,7 százalék vs. 16,6 százalék),

- nagyobb volt a vérvizelés (hematúria) aránya (18,8 százalék vs. 17,2 százalék).

„Az életkor, illetve az egyéb fennálló betegségek figyelembe vételét követően megállapítható, hogy a hétvégi sürgősségi osztályos viziteket követően 23 százalékkal nagyobb a halálozás esélye” – zárja eredményeik ismertetését dr. Ghani.

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

(forrás: Medical News Today)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés