hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Ne az ügyeletet, rohammentőt hívjanak!

Kardiológusok, belgyógyászok, háziorvosok, rezidensek és Ph.D. hallgatók részvételével kezdődött meg Debrecen legnagyobb orvoskongresszusa, a kardiológiai napok.

A résztvevők a kardiológia legkiválóbb képviselőitől hallhatnak előadásokat olyan szakmai aktualitásokról, mint a koszorúér-betegség diagnosztikájának, kezelésének és rehabilitációjának legfontosabb kérdései, vagy az akut szívinfarktus-ellátás legújabb módszerei - mondta Czuriga István főorvos, címzetes egyetemi tanár, a kongresszus titkára a megnyitót követő sajtótájékoztatón. Magyarországon minden második ember szív-érrendszeri betegségben hal meg, és ez nemcsak a férfiakra, hanem a nőkre is igaz - jegyezte meg a főorvos az MTI érdeklődésére.

Hozzátette: szívinfarktusban, agyvérzésben 60-65 ezren halnak meg évente Magyarországon. Ugyanakkor az akut ellátásnak, a 24 órás szívkatéter laboroknak köszönhetően szépen csökken a halálozási szám a korai, instabil szívinfarktusos betegek esetében, de az összhalálozást tekintve csak nagyon lassú a csökkenés - fűzte hozzá. Czuriga István utalt a megelőzés fontosságára. A rizikófaktorok közül a magas vérnyomást, a magas koleszterin szintet, a cukorbetegséget, a dohányzást és a mozgásszegény életmódot említette. Gyakorlati tanácsként hívta fel a figyelmet arra, hogy infarktusra utaló mellkasi nyomás esetén nem ügyeletes orvost, vagy sima mentőt, hanem azonnal rohamkocsit kell hívni, az ugyanis közvetlenül a legközelebbi 24 órás szívkatéter laborba szállítja a beteget, ahol a leggyorsabban jut a leghatékonyabb kezeléshez.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés