2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Narón 100 ezer kilót segít leadni lakosainak

Egy spanyol város, Narón idén februárban hirdette meg 100 ezer súlyos ok elnevezésű ösztönző programját.

A program során az egészséges táplálkozást és a testmozgást hirdetik, személyes tanácsadást nyújtanak és háromhavonta ingyenes orvosi vizsgálatokat biztosítanak. A cél: 2020 elejéig leadni összesen százezer kilót.

A város 40 ezer lakosa közül 9 ezren számítanak túlsúlyosnak és további 3 ezren küszködnek az elhízással. Galicia híres a disznóhúsban, tintahalban és polipban gazdag gasztronómiájáról, és a Spanyol Kardiológiai Társaság által végzett felmérés szerint ez a legtöbb túlsúlyos lakossal rendelkező régió az országban.

„Spanyolországban azt mondják az emberek, hogy a sertésnek minden részét meg lehet enni, a farka végétől az orra hegyéig. Az első dolgok, amiktől megszabadultam az étrendemben, azok a pacal, a szalonna és a felvágottak” – mondta az AFP-nek Conrado Vilela Cillamar, a programban részt vevő, 65 éves helyi lakos. Carlos Piñeiro, a program kidolgozásában részt vevő háziorvos hozzátette: „Az esős időjárás miatt az emberek sokat vannak otthon, és nagyon sok kalóriát visznek be a szervezetükbe”.

Az önkormányzati támogatást is élvező programhoz 18 helyi étterem is csatlakozott, amelyek egészségesebb hozzávalókkal igyekeznek segíteni a kezdeményezést. „A sót algával, halkivonattal vagy egyszerű szárított kagylóval helyettesítem, a vajat pedig szűz olívaolajra cseréltem” – mesélte a hírügynökségnek makrélasütés közben egy helyi étteremtulajdonos, Diego Platas. A halban, tengeri élelmiszerekben és zöldségekben gazdag étrend hirdetése mellett egy olyan weboldalt is létrehoztak, ahol a lakosok megoszthatják saját receptjeiket, amelyeket aztán táplálkozástudósok elemeznek ki.

Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint 1975 óta megháromszorozódott az elhízott gyerekek száma Spanyolországban, Galiciában pedig az országos átlagnál is több a túlsúlyos gyerek. Narónban ezért arra ösztönzik a szülőket, hogy gyalog vagy biciklivel járassák iskolába gyerekeiket, a biztonságuk érdekében ezért még több rendőrt helyeztek el az utcákon. Piñeiro szerint ráadásul a gyerekek lehetnek a program sikerének kulcsai: „bizonyított tény, hogy a felnőttek 90 százaléka hajlandó megváltoztatni a szokásait, ha a gyerekeik is azt teszik”.

Az iskolákban minden reggel gyümölcsöket osztogatnak a gyerekeknek, és a sportokra, a testmozgásra is nagyobb hangsúlyt fektetnek.

A teljes cikk

(forrás: Qubit)
hirdetés

Könyveink