hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Napszaktól is függ a fertőzés súlyossága

Tanulmányukban azt mutatták meg a Yale Egyetem kutatói, hogy az immunrendszer egyik fehérjéjét miként befolyásolják a nap folyamán a szervezetünkben lejátszódó kémiai változások. Kiderült, hogy egy fertőzés súlyossága függ a napszaktól is.

Az élőlények, így az állatok, a növények, de még a baktériumok is cirkadián ritmus szerint élik életüket, általános a nappalok és éjszakák váltakozásához igazodó 24 órás körforgás, biológiai óra. Ismert volt az is, hogy az emberi immunrendszer változik a nap során. Az amerikai Yale Egyetem orvosi karának kutatói most azt vizsgálták meg, hogy mi okozza ezt a változékonyságot.

Valamely fertőzést okozó ágenst először is fel kell ismernie az immunrendszernek ahhoz, hogy küzdeni tudjon ellene. Ebben a felismerési folyamatban vesz részt a TLR9 jelű receptorfehérje, amely azonosítani tudja a baktériumok és vírusok DNS-ét.

Egérkísérletekben sikerült megmutatni, hogy a termelődő TLR9 mennyisége és működésének módja a napszaktól függően változott. Ha a napon belüli immunitási csúcson lévő egereket vakcinálták, amikor a TLR9 aktivitása a maximumon volt, akkor az állatok erőteljesebb immunválaszt adtak.

A kutatók szerint eddig is tudták például, hogy a vérmérgezésben (szepszis) szenvedő embereket leginkább éjjel 2 és reggel 6 óra között fenyegeti a halál. Egerek esetében a szepszis súlyossága függött attól is, hogy a nap mely időpontjában kezdődött el a fertőzés, és ez az időpont egybeesett a TLR9 aktivitásának változásaival.

"Közvetlen molekuláris kapcsolatot találtunk a cirkadián ritmus és az immunrendszer között" – foglalta össze Erol Fikrig kutatásvezető, a Yale Egyetem munkatársa. "Úgy tűnik, hogy a cirkadián ritmus megzavarása befolyásolja a kórokozókkal szembeni esendőségünket" – tette hozzá Fikrig. A megállapításnak fontos következményei lehetnek a betegségek megelőzésében és kezelésében is.

(forrás: MTI/HVG)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink