hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Napi százmillió baktérium az egészségért

Egyetlen almában százmillió hasznos baktérium van, ezek segítenek az egészséges bélflóra kialakításában, mutat rá a Grazi Műszaki Egyetem kutatása. Az Mfor a Frontiers in Microbiology című tudományos folyóiratban megjelent publikációra hivatkozva számol be az eredményekről.

A vizsgálat során bolti almákat vetettek össze bioalmákkal, külön elemezve a szárat, héjat, húst, magvakat és az elszáradt csészeleveleket. Azt találták, hogy bár a baktériumok mennyisége mindkét típusnál nagyjából megegyezik, az organikus alma baktériumparkja sokkal színesebb és kiegyensúlyozottabb, amitől nemcsak egészségesebbek, de zamatosabbak is lehetnek permetezett társaiknál.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

Ez a változatosság és kiegyensúlyozottság előzheti meg azt, hogy az egyes (baktérium)fajták túlszaporodjanak, illetve a korábbi tanulmányok fordított arányosságot mutattak ki az emberben tenyésző kórokozók bősége és a friss gyümölcs mikrobióma-sokfélesége között. Egyszerűbben fogalmazva: minél változatosabb összeállítású hasznosbaktérium-salátát viszünk be a nyers gyümölcsökkel, zöldségekkel, annál kevesebb káros baktérium telepszik meg bennünk. Az epres zamatok kidomborításáért felelős Methylobacterium nevű kórokozó sokkal nagyobb számban fordult elő az organikus gyümölcsökben, mint a permeteltekben, írja a Guardien nyomán az Mfor.

(forrás: Mfor)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink