hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Nanotechnológia segíti az emlőrák korai felismerését

A hagyományos mammográfiás emlőrákszűrés hibaszázaléka meglehetősen nagy. Amerikai kutatók egy jóval érzékenyebb rákészlelési módszert fejlesztettek ki mágneses nanoszondák és különleges érzékelők felhasználásával.

Egy több intézmény munkatársait magában foglaló kutatócsoport ígéretes emlőrákszűrő módszer kifejlesztéséről számol be a nyílt hozzáférésű BioMed Central Breast Cancer Research folyóiratban. A kutatók a tumorokat megcélzó mágneses nanoszondákat és érzékelőként úgynevezett szupravezető kavantuminterferencia készüléket (SQUID) használtak – írja az [origo].

A cikk vezető szerzője, dr. Helen Hathaway, az Új-mexikói Egyetem Orvostudományi Fakultásának rákkutatója elmondta: képesek voltak pontosan körülhatárolni 1 millió sejtet 4,5 centiméter mélységben. Ez nagyjából 1000-szer kevesebb sejt, mint amennyit fizikális vizsgálattal ki lehet tapintani, és az eljárás 100-szor érzékenyebb, mint a mammográfiás röntgen képalkotás.

A rendszer további finomítása lehetővé teszi nemcsak a tumor megtalálását, hanem osztályozását is a fehérjekifejeződés alapján (nem kell megvárni a biopsziás eredményeket). Ez meggyorsíthatja a betegség előrehaladottságának megállapítását és hozzájárulhat a kezelési terv finomabb kidolgozásához, ami javítja a betegek túlélési esélyeit.

Pesthy Gábor
a szerző cikkei

(forrás: origo)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink