2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Nagy port kavart Fico javaslata

Az InfoRádió szerint életük választása elé állítaná az orvosi egyetemet elvégzőket Robert Fico szlovák exkormányfő, a Smer elnöke. Fico úgy orvosolná a szlovákiai orvoshiányt, hogy bevezetné: azok a medikusok, akik hazai tanulmányaik elvégzése után nem az országban kezdenek el dolgozni, fizessék ki tanulmányaik költségét.

Nagy vitát kiváltó javaslattal állt elő a szombaton tartott pártkonferencián Robert Fico, a február végi parlamenti választások legnagyobb esélyesének tartott Smer elnöke. Azt mondta, a friss diplomás orvosok külföldre távozását úgy lehet megállítani, ha választás elé állítják őket: vagy Szlovákiában maradnak legalább 10 évig, vagy fizessék ki a tanulmányaikra fordított pénzt, és ebben az esetben boldoguljanak szerencsével külföldön.

A szlovák egészségügy szakorvoshiánnyal küzd, vannak olyan régiók, ahol a háziorvos még jóval a nyugdíjkorhatár feletti korban is praktizál, mert ha nem tenné, nem lenne ki pótolja őt, és orvos nélkül maradnának a betegei. A jelenlegi helyzet néhány év múlva kritikussá alakulhat, a kényszerítő javaslat mégis feldühítette az orvostanhallgatókat. Visszautasítják, hogy tanulmányaikat és a leendő hivatásukat eszközként használják fel a kampányban. Hozzátették, készek arra, hogy együttműködjenek a fiatal végzősök munkakörülményeinek javítását célzó megoldások kidolgozásában, hogy itthon tarthassák őket, de nem hiszik, hogy a Robert Fico által említett lehetőség jó megoldás.

A Szlovák Orvosi Kamara elnöke, Marián Kollár szerint a javaslat csak a parlamenti választások előtti üres politikai gesztus. Kijelentette, hogy az európai szabad piac szabályaival ellentétes és valószínűleg alkotmányellenes is a javaslat. Szerinte ugyanis semmi esetben nem fogja az orvosokat maradásra bírni, ahogy a betegellátás színvonalát sem emeli egy ilyen lépés.

A Szlovák Orvosi Kamara február első felében ismerteti azokat az óvintézkedéseket, amelyeket bevezetne az orvos és nővérhiány mérséklésére, közli a rádió.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink