hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Nagy lépést tettek a férfi terméketlenség okainak feltárása felé

Ausztrál és svéd kutatók szerint egy géncsoportot felelős a a férfi terméketlenségért. Nagyjából húsz férfi közül egy meddő.

A ScienceDaily beszámolója szerint egy, a sejtek erőműveiben, a mitokondriumokban elhelyezkedő kisebb géncsoport játszik kulcsfontosságú szerepet a férfiak terméketlenségében.

A legtöbb emberi gén szigorú minőségellenőrzésen esik át, és ennek köszönhetően megelőzhető a káros mutációk halmozódása a génkészletben. Amikor ilyen mutációk felbukkannak, az őket hordozó egyedek általában gyengének bizonyulnak a szaporodás és a túlélés terén, így a mutációk alacsony szinten maradnak a populáción belül. Míg azonban ez a nélkülözhetetlen szűrés jól működik a gének túlnyomó többségénél, a mitokondriumokon belül elhelyezkedőknél hajlamos felmondani a szolgálatot. Az utóbbi gének azért különlegesek, mert csak az anyáról gyermekre adódnak át - magyarázta Damian Dowling, a kutatás vezetője.

E tény pedig komoly következményekkel jár a férfiakra nézve. A mitokondriumokon belüli mutációk ugyanis észrevétlenül átcsusszanhatnak a minőségellenőrzésen, és felhalmozódhatnak, ha csak a férfiakon fejtik ki káros hatásukat, a nőkön pedig nem. A szűrés ugyanis csak a nőkben történik meg, hiszen csak ők örökítik e géneket.

Dowling, az ausztrál Monash Egyetem kutatója a svédországi Uppsala Egyetemen dolgozó kollégáival ezt a folyamatot a közönséges muslica példáján bizonyította. Kiderült, hogy a hímek esetében egy egyed mitokondriális génjei jelentős hatással vannak az összes többi gén mintegy tíz százalékára, ugyanakkor a nőstények esetében gyakorlatilag nem érzékelhető hatásuk.

A hímeknek azok a génjei, amelyeket a legtöbb hatás éri, szinte kizárólag csak a hím szaporodószervekben fejtik ki hatásukat, és hím termékenységgel függnek össze.

Az eredmények alapján arra lehet következtetni, hogy a mitokondriumok az evolúció során a férfiak hátrányára és a nők előnyére alakultak, a férfi terméketlenséget okozó mutációk okai pedig a mitokondriumban keresendők.

(forrás: MTI, Science Daily)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink