hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Nagy kudarcrátával fejlődnek

Minél többet tud az orvostudomány a daganatokról, annál bizonyosabb: nem lesz, mert nem lehet általános rákgyógyszer, amellyel minden daganat meggyógyítható – írja a VG.hu.

Hatalmas erőfeszítéseket tesznek a kutatók a rák ellenszerének megtalálása érdekében: 2007 és 2010 között csaknem 41 ezer klinikai vizsgálat zajlott világszerte, ezek mintegy 22 százaléka, 9000 onkológiai szerrel. Az Amerikai Gyógyszerügyi Hatóság (FDA), amelynek szűrőjén minden új készítménynek át kell mennie, amelyet az USA-ban forgalomba akarnak hozni, 2004 óta évente átlagosan 26 új készítményt törzskönyvezett. A hatóság 2013-ban 27 gyógyszernek adott zöld jelzést, ezek között kilenc, daganatos megbetegedések kezelését szolgálja

A gyógyszerfejlesztésen belül az onkológia területén a legkisebb a sikerarány - idézik Schnaider Tamást, az Abbvie Magyarország orvos-igazgatóját. Egy 2012-es vizsgálat szerint a humán vizsgálati fázisba lépő szereknek csupán a 6,7 százalékát engedélyezik az USA-ban (szemben az egyéb terápiás területekre együttesen számolt 12,1 százalékkal). Az onkológiai szerek a klinikai kutatások utolsó fázisában is lényegesen nagyobb arányban véreznek el, mint egyéb készítmények. Ez az alacsony sikerráta is hozzájárul a végül törzskönyvezésre kerülő készítmény magas árához – olvasható a vg.hu-n.

Tinnyei Mária
a szerző cikkei

(forrás: vg.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink