hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Táplálkozás

Nagy-Britanniában van jelzőlámpa az élelmiszereken

A brit élelmiszerboltokban mostantól a vevők már messziről láthatják, melyik termék egészséges: a csomagolás zöld címkéje jelöli az alacsony kalóriatartalmat. A cukorbetegeket képviselő társadalmi szervezet nyilatkozatban üdvözölte az illetékes hivatal döntését.
Kapcsolódó cikkek
Az élelmiszerek csomagolásán elhelyezett tájékoztatás nem mindig megfelelő. Ez régi gond: valaha sok összetevőt fel sem tüntettek, manapság pedig a kis dobozon, olvashatatlanul kicsi betűkkel tesznek eleget a hatóságok elvárásainak.
 
Az Európai Unió Ételinformációs Tanácsa, az EUFIC 2004-ben megvizsgálta, hogy az európai vásárló mit vár el attól a csomagoláson olvasható tájékoztatótól. Vásárlókat képviselő civil szervezetek együttműködésével kutatták négy országban a jól ismert nemzetközi áruk jelölésének változtatásával a legjobb információs formákat.
 
A munkában német, brit, francia és holland lakosok vettek részt. A vizsgálat alanyai mindegyik országban közölték, hogy az ételek kalóriatartalmát jól olvashatóan és egyértelműen, például 100 gramm súlyban kifejezve kérik feltüntetni. Sokan helyeselték volna, ha a csomagoláson az is szerepelne, hogy az ételnek mennyi az egészséges napi adagja.
 
A megkérdezett idősebb vásárlók gyakran javasolták, hogy olvasható legyen a zsír- és sótartalom is. Egy másik vizsgálat azt igazolta, hogy a tájékoztatókat legtöbbször éppen azok a fiatal szülők nem olvassák el, akiknek gyermekeik miatt a legfontosabb lenne az élelmiszerek összetételének részletes ismerete.
 
Az Egyesült Királyság területén forgalomba kerülő élelmiszereken az információk a közlekedési lámpa közismert színein olvashatók. Így a vásárló egyetlen pillantással tájékozódhat arról, hogy a polcon kínált doboz tartalma kevés vagy sok zsírt, cukrot vagy sót tartalmaz.
 
Ha tehát a csomagoláson piros jelzés látható, akkor az adott termék tartalmaz valamit, amitől nem ajánlott rendszeres fogyasztása. Esetleg érdemes keresni a választott élelmiszertípus „zöldlámpás” változatát. Az új rendelet meghatározza, hogy a csomagoláson csak a zöld, piros és sárga szín alkalmazató a félreértések elkerülése érdekében.
 
Dr. Matos Lajos, MTI
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés