hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Nagy-Britanniában nem akarnak használni egy új, bőrrák elleni gyógyszert

Potenciálisan halálos ítéletnek tartják kritikusai azt az állásfoglalást, amely szerint egy olyan kezelés, amely bizonyítottan segít a legsúlyosabb bőrrákban szenvedőkön, túlságosan drága ahhoz, hogy az állami egészségügyben alkalmazzák. 

A Bristol-Myers Squibb által gyártott Yervoy nevű gyógyszerről van szó, amely némi reményt nyújt az előrehaladott bőrrákban szenvedőknek; igaz ugyan, hogy egy vizsgálatban, amelyet súlyos állapotú, inoperábilis melanómás betegeken végeztek, a gyógyszer átlagosan csak négy hónappal hosszabbította meg a túlélést.

Egy állami felügyeleti szerv, a National Institute for Clinical Excellence (NICE) október 14-én fejtette ki azon álláspontját, hogy a 80.000 fontba (mintegy 26,6 millió Ft-ba) kerülő Yervoy kezelést „nem lehet az egészségügyi források költséghatékony felhasználásának tekinteni”. A végső döntést várhatóan egy nyilvános konzultációt követően, a jövő hónapban hozzák meg.

Az Egyesült Királyságban a legtöbb gyógyszer árát a kormányzat fizeti, feltéve, hogy a NICE, amely a költséghatékonyság felől dönt, javasolja a gyógyszer használatát. A NICE meglehetősen gyakran elutasít bizonyos drága kezeléseket – nemrég például a prosztatarák, az emlőrák és a szklerózis multiplex ellenieket, bár az orvosok és a betegek egyre határozottabban tiltakoznak az ilyen döntések ellen. A kormányzat általában elfogadja a NICE javaslatát, vagyis az állami egészségügyben dolgozó orvosok nem írhatnak fel Yervoyt sem a NICE engedélye nélkül.

A Yervoy-jal kapcsolatos döntését a NICE azzal indokolta, hogy nem találja meggyőzőnek a bizonyítékokat: egyrészt az immunrendszert stimuláló Yervoyt nem hasonlították össze a melanóma kezelésére használt régebbi gyógyszerekkel, másrészt a vizsgálat túl rövid volt ahhoz, hogy felmérhető legyen a gyógyszer hatástartama. Emellett aggályaik vannak a gyógyszer mellékhatásait – hasmenés, kiütés, fáradtság, hányinger – illetően is, amelyek ronthatják a betegek életminőségét.

„Biztosnak kell lennünk abban, hogy a gyógyszer előnyei elég jelentősek ahhoz, hogy indokolhatóvá tegyék a jelentős költségeket” – mondta Sir Andrew Dillon, a NICE ügyvezető igazgatója. A betegcsoportok és a jótékonysági szervezetek azonban támadták a döntést, amely szerintük „halálos ítélet” az előrehaladott bőrrákban szenvedők számára.

A Factor 50 nevű betegképviseleti csoport és az SKCIN nevű, bőrrákra fókuszáló jótékonysági szervezet nyilatkozatában azt írta, hogy „az áttörés, amelyre szerte az országban vártak a betegek és az orvosok, ennek a gyógyszernek a formájában történt meg… az, hogy ilyen közel vagyunk az áttöréshez, és nemet mondanak rá, igazán tragikus”.

A Bristol-Myers Squibb kész arra, hogy további bizonyítékokkal szolgáljon a gyógyszerrel kapcsolatban, annak reményében, hogy a NICE „újra megfontolja döntését, és minden metasztatikus melanómás beteg hozzájuthat ehhez a potenciálisan életmeghosszabbító kezeléshez” – nyilatkozta Amadou Diarra, a cég európai alelnöke.

A NICE általában nem hagyja jóvá azokat a kezeléseket, amelyek esetében 30.000 fontnál (kb. 10 millió Ft) többe kerül egy plusz életév. Ugyanakkor a nyilvánosság nyomása nemegyszer arra késztette a NICE-t, hogy megváltoztassa eredeti döntését. Így például 2005-ben nem engedélyezték az Aricept nevű Alzheimer-kór ellenes szert, azonban a tiltakozások hatására a múlt évben megváltoztatták döntésüket. Hasonló volt a helyzet a veserákban alkalmazott Sutent, a Relenza nevű influenzagyógyszer, a Velcade nevű vérrákgyógyszer és a Herceptin gyomorrák esetében való alkalmazása esetében is.

Egy elemző, Krishnan szerint nem lehet tudni, hogy a betegek és az orvosok tiltakozása ráveszi-e végül a NICE-t, hogy javasolja a Yervoyt, de lehetségesnek tartja, mivel a nyilvánosság nyomása nagyon hatékony.

 

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, Yahoo! News)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés