hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Műveltség és egészséges szív demencia ellen

Az Alzheimer-kórban szenvedők számának rohamos emelkedése mellett a demencia növekedési üteme lassulni látszik – írja az otszonline.hu.

A The New England Journal of Medicine-ben közzétették a massachusettsi Framingham Heart Study több, mint 5200 résztvevőjének mentális állapotának vizsgálati eredményeit, mellyel az eddigi egyik legerősebb bizonyítékot adták arra, hogy a képzettség és a szív megfelelő egészségi állapota segít távoltartani a demenciát. A kutatás eredményeiről az Orvostovábbképző Szemle számol be.

Míg az Alzheimer-kór igen aggasztó ütemű növekedését észlelték, addig a demencia növekedési üteme lassult. Az adatok alapján a magas iskolai végzettség és a szív egészségét fenntartó életmód segíthet a demencia megelőzésében, vagy legalábbis késleltetheti kialakulásának kezdetét.

Dr. Sudha Seshadri, a Boston University School of Medicine neurológus professzora szerint az időskori elbutulásban szenvedők számának várható robbanásszerű emelkedését az elkövetkezendő évtizedekben néhány módszerrel csökkenthetjük. A Framingham Heart Study kardiovaszkuláris rizikófaktorainak számbavétele azt mutatta, hogy a dohányzás, elhízás és magasvérnyomás csökkentése a keringés egészségének fenntartása mellett a demencia kialakulásának esélyét is csökkentette, de csak azok körében, akiknek legalább felsőfokú végzettséggel rendelkeztek. A kutatók úgy gondolják, hogy a képzettség talán azért késleltetheti az Alzheimer-kór kialakulását, mert segít az kognitív rezerv kialakulásában vagy jelentősen növeli az agysejtek közötti kapcsolatok számát. Az intellektuális ingerek nyomán kialakuló robosztusabb agyban az elhaló agysejtek működését képesek más sejtek átvenni, így a memória megmarad és a gondolkodás és akognitív képességek sem sérülnek.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink