hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Műtéti szívkomplikációk előre jelzése

Egy vérvizsgálattal megjósolhatók a (nem a szívet érintő) műtétek után várható kardiális komplikációk, írja az OTSZ Online.

Egy új vizsgálat eredményei szerint az általános műtétek (nem szívműtétek) előtt az agyi nátriuretikus peptid (BNP) N-terminális prohormonjának (NT-proBNP) vérszintje előre jelezheti, hogy a beteg a műtét során valamilyen kardiális mellékhatást (pl. szívinfarktust, vagy valamilyen ér-eredetű halált) fog elszenvedni.

Az Annals of Internal Medicine-ben online megjelent VISION vizsgálatba 9 ország 16 kórházában a 45 évesnél idősebb (átlagos életkora 65 év) 10 402 műtétre kerülő betegeket vonták be. A műtétek előtt, majd a műtét utáni 3 napban naponta mérték az NT-proBNP-szinteket és a troponin T-értékeket, majd a műtét utáni 30. napon mérték fel a betegek állapotát. Azt tapasztalták, hogy a magasabb preoperatív NT-proBNP szint több kardiovaszkuláris eseményt jelzett: az 1500 pg/ml fölötti érték a szív- és éreredetű halálozás ötszörösére megnőtt összesített kockázatát jelezte a

A szív- és éreredetű halálozás a leggyakoribb vaszkuláris jellegű – esetleg perioperatív halálozással járó - műtéti szövődmény, ezért igen fontos még műtét előtt felmérni a kockázatot. Bár az ajánlásokban az RCRI-t javasolják a kockázatok felmérésére, a nagy perioperatív kardiovaszkuláris komplikációk jelzésére ez önmagában elég korlátozott értékű. Az RCRI és az NT-proBNP együttes használatával közel 25%-kal pontosabban lehet előre jelezni a betegek egyes kockázati kategóriáit.

További információk az OTSZ Online-on

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés