hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Műtétekhez bérel embereket a Péterfy

Milliárdos értékű szerződést kötött egy céggel a Péterfy kórház, hogy így csökkentsék a műtéti előjegyzési időt, írja a 24. hu alapján a hvg.hu.

A Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézet tavaly augusztusban több mint egymilliárd forintos szerződést kötött a Wigwam-Bau Kft.-vel, amely szerint a cég biztosít a kórháznak aneszteziológusokat – írja a 24.hu. A lap szerint a Közbeszerzési Értesítőből az derül ki, hogy a szerződés szerint a Wigwam-Bau 48 hónapon át biztosít a kórháznak az aneszteziológiához kapcsolódó szakembereket, egy időben legfeljebb 6 aneszteziológus szakorvost, 8 műtős szakasszisztenst, 8 aneszteziológus szakasszisztenst, 8 műtőssegédet.

A kórház felügyeletét gyakorló Állami Egészségügyi Eszközkezelő Központ (ÁEEK) szerint nem a munkaerőhiány miatt kötöttek szerződést a céggel, hanem az intézet a Fiumei úti baleseti sebészeti centruma számára szerzett be plusz munkaerőt, lényegében a műtéti várakozási idő csökkentésére. Mint írták, annak ellenére, hogy a baleseti sebészeti centrum sürgősségi feladatainak ellátásához elegendő számú aneszteziológus szakorvossal rendelkezik az intézet, az elektív műtétekhez (előre tervezett, elsősorban nagyízületi protézisek) külső szolgáltatást is igénybe kell vennie, különben az előjegyzési idő, amely most 4-5 hét, jelentősen meghosszabbodna. Az ÁEEK közlése szerint a Wigwam-Bau Kft. biztosítja az ortopédiai, traumatológiai elektív műtétek elvégezhetőségét. Hozzátették, a szolgáltatás aneszteziológus szakorvost alig, annál inkább aneszteziológus asszisztenseket, műtős nőket, műtős fiúkat biztosít az intézet számára.

A 24.hu hozzáteszi, hogy a milliárdos megbízást bezsebelő Wigwam-Bau Kft.-t 2008-ban alapította Tordai Andrea, akkor még építőipari vállalkozásként, két évvel később azonban a cég megváltoztatta a főtevékenységét fekvőbeteg-ellátásra. Az egyszemélyes tulajdonos és egyben ügyvezető Tordai a megkötött szerződés szerint egyike a műtős szakasszisztenseknek, írja a lap.

Hasonló helyzet alakult ki korábban a ceglédi kórházban is, amely négy évre 1,2 milliárd forintért szerződött le egy céggel, hogy a kórházi feladatok egy részét elvégezze, itt azonban főleg a kórház saját főállású dolgozói látják el a feladatot a társaság keretein belül.

(forrás: 24.hu, hvg.hu)
hirdetés

Könyveink