hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Munkát adott a kormány az egészségügy miniszterének

Április közepére többek között a lakosság egészségi állapotáról, az egészségügy emberierőforrás-szükségleteiről is jelentést kér a kormány az emberi erőforrások miniszterétől - olvasható a Magyar Közlöny pénteki számában megjelent kormányhatározatból.

Az egészségpolitika egyes aktuális feladatairól szóló kormányhatározatban a kormányfő erre a fél évre több, az egészségügyi ágazatot érintő feladatot nevezett meg.

Ezek között a kormány azonnali határidővel előterjesztést kér az emberi erőforrások miniszterétől az illetmény és a nyugdíj, a korhatár előtti ellátás, valamint a szolgálati járandóság együtt folyósításának tilalma alá eső, közalkalmazotti vagy kormányzati szolgálati jogviszonyban foglalkoztatottak kompenzációjáról, az egészségügyi intézmény támogatásának módjáról és mértékéről. A határozat azt is rögzíti, hogy "a kompenzáció mértékének meghatározása az egészségügyi intézmény hatásköre".

Április 15-i határidővel a miniszternek az a feladata, hogy az egészségügyi ágazat szükségletével összefüggésben szakterületenként mérje fel az emberierőforrás-igényt, valamint az ehhez kapcsolódó képzési kapacitást. Továbbá a kormány nemzetközi összehasonlítást kér az ágazat humánerőforrás-helyzetéről, valamint a lakosság egészségi állapotáról. Mindezekről a miniszternek jelentésben kell tájékoztatnia a kormányt.

Ezek mellett a fél év végéig további három feladatot rögzít a határozat. A miniszternek - a rendelkezésre álló pénzügyi források figyelembevételével - előterjesztéseket kell készítenie a fiatalok foglalkoztatásának ösztönzési lehetőségeiről, az egészségügyben fennálló foglalkoztatási jogviszonyok rendezéséről, a megbízási és vállalkozási jogviszonyok más foglalkoztatási formával való kiváltásának lehetőségeiről.

Szintén a rendelkezésre álló pénzügyi források figyelembevételével előterjesztést kell készítenie az egészségügyi ellátórendszer korszerűsítésének egyes kérdéseiről, különös tekintettel a szakmai minimumfeltételek érvényesíthetőségéreidéz a Magyar Közlönyből az MTI.

***

Pénteken az egészségügyi államtitkárság Kökény Mihály írására reagálva közleményben ismertetett egy újabb részletet a nyugdíjuktól megfosztott továbbdolgozók kárpótlásáról. Eszerint „minden egészségügyben dolgozó, akinek mentességi kérelmét pozitívan bírálják el, ugyanakkora összeget kaphat, mint eddig, ennek forrása a Nyugdíjbiztosítási Alapban jelenleg is rendelkezésre áll”.A mondat második rész az új információ: ezek szerint a kompenzációhoz idén szükséges cca. 6 milliárd forintot a nyugdíjalapból akarják elvenni, hogy aztán az E-alapból folyósíthassák azt az intézményeknek.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink