2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Munkába állt az első vércukorszint jelző kutya

Szolgálatba állt Keksz. Az első magyarországi vércukorszint jelző kutya a  hatesztendős Hanga mellé „szegődött”, hogy hű társként az alacsony vércukorszint okozta rosszullét megelőzésében segítse kis gazdáját, számolt be róla a Növekedés.hu.

Hanga életének eddigi hat éve sajátos módon egybeesett a vércukorszintmérők rohamos fejlődésével, eleinte szúrni kellett minden méréshez, utána jött a bőr alá beszúrható szenzor, amit egy chippel lehetett leolvasni, ma pedig már a mobiltelefonos applikációval bármelyik pillanatban láthatjuk, mi a helyzet – meséli nagy lendülettel az édesanya, Siklóssy-Kókay Zsófia. Mint, elmondta, a telefonos applikáció is nagy segítség volt, hogy ne aggódják túl, és ne a rettegés uralja az életüket. De Keksz, a kutya újabb hatalmas biztonsági zónát ad. A műszer mindig az adott pillanatnyi értéket tudja jelezni, a kutya azonban képes megérezni azt is, ha az elkövetkező percekben várható egy hirtelen cukorszint esés.

Semmiféle gyakorlati tapasztalatunk nem volt, így a külföldi szakirodalom mellett egy nemzetközi hírű előadót is meghívtunk 2017-ben, hogy Keksz a lehető legjobb kiképzést kapja. Lényeges volt a kutya mérete, illetve az is pozitív, hogy nem hullik a szőre. Temperamentumra egy önálló, magabiztos kutyát kerestünk, azt pedig tudtuk, hogy a gazdával való együttműködési készségben az uszkárfajta kiváló, így a többi jellemzőre tettük a hangsúlyt – eleveníti fel a kezdeteket Mányik Richárd, a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület vezetője.

Kekszet a rohamjelző segítőkutya kategóriában vizsgáztatták le s Magyarországon a két epilepszia rohamjelző kutya mellett jelenleg az egyedüli, aki cukorszint-jelző kutyaként praktizál.

A teljes cikk

(forrás: Növekedés.hu)
hirdetés

Könyveink