2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Müller Cecília: kedvezően változott a járvány dinamikája

Kedvezően változott a járvány dinamikája, lassul a betegszám emelkedése, mondta mondta a tisztifőorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

A járvány dinamikájára jellemző, hogy míg a 34-35-36. héten még hétről hétre megháromszorozódott az új esetek száma, a 36.-ról a 37. hétre a másfélszeresével nőtt, a 37.-ről a 38.-ra egyharmadával, az utóbbi napokban pedig már csak 2 százalékkal nőtt az új megbetegedések emelkedése. Az utóbbi tíz napban alulról közelíti az ezret az új megbetegedések száma – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

A reprodukciós ráta a korábbi kettőnél is magasabb értékről visszaesett és már csak kicsivel haladja meg az egyet, azaz egy pozitív személy csak egy másikat fertőz meg.

Elmondta: a tavaszi, első hullámhoz képest változott a regisztrált esetek életkor szerinti eloszlása. A második hullámban az új esetek csaknem 25 százaléka a 20-29 éves korosztályhoz tartozik, a 30-60 éves korosztály arány 43 százaléka, és csak 15 százalékuk 60 éven felüli. Megnyugtató, hogy a 14 éven aluliak aránya alacsony, 4 százalék körül van.

A területi eloszlásnak nincs olyan információs értéke, mint tavasszal, amikor gócosan jelentkezett a járvány, mert most sokkal jellemzőbb a közösségi terjedés. Jelenleg országos átlagban százezer lakos között 253 pozitív eset van, Budapesten 534, Csongrád-Csanád megyében 280, Fejérben 270, Tolna megyében 120, Békésben csak 85 igazolt fertőzött jut százezer lakosra.

Müller Cecília felhívta a figyelmet a hatósági házi karantén alapvető szabályainak betartására. Ezek között megemlítette, hogy a karanténba helyezett ember nem hagyhatja el az otthonát, és nem fogadhat látogatókat. Azt tanácsolta, hogy a karanténba helyezettek lehetőség szerint tartózkodjanak külön a család többi tagjától. A cél az, hogy mindenki élje tovább a megszokott életét, és minél előbb térjen vissza a munkájához.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy egyelőre nincs napirenden további szigorító járványügyi intézkedés, mert úgy tűnik, hogy az egy körüli reprodukciós rátával stagnál a járvány. További kérdésre adott válaszában kifejtette: a munkahelyeken általában nem kötelező a maszkviselés, de kockázatbecslés után a munkáltató és a foglalkozás-egészségügyi orvos határozza meg azt, hogy az adott munkakörben kell-e maszkot viselni. A tünetmentes dolgozók az egyszer használatos maszkot 4-5 órán át viselhetik, és a textilmaszkokat is ilyen időnként kell cserélni.

Szintén kérdésre reagálva azt mondta, az egészségügyi ellátásban nem cél a tervezett ellátások felfüggesztése. A tervezett beavatkozások zajlanak előjegyzés alapján. "Azt szeretnénk, ha ezt minél tovább fenn tudnánk tartani".

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés