2024. április. 19., péntek - Emma.

Müller Cecília: El kell kerülnünk a további szigorításokat

Egyre nő a kórházban kezeltek száma, ám a tisztifőorvos szerint el kell kerülni az újabb  korlátozó intézkedések bevezetését, írja az ATV.

A kórházban kezeltek száma növekszik, jelenleg 773 beteget középsúlyos tünetekkel ápolnak, közülük 54 fő van lélegeztetőgépen – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai, online sajtótájékoztatóján. Az ATV tudósítása szerint megjegyezte azt is, hogy ezek az adatok összességében nem pozitívak.

A környező országokban is emelkedik a megbetegedések száma, ott további járványügyi intézkedéseket vezetnek be, amit "nekünk el kell kerülni", azonban ehhez mindenkinek be kell tartani a szabályokat. A országos tisztifőorvos elmondta, hogy holnaptól 37.8-nál magasabb testhőmérséklettel nem lehet belépni az oktatási intézményekbe. Ha a visszamérést követően is magasabb a láz, a gyermeknek el kell hagynia az iskolát.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem tervezik a maszkok kötelezővé tételét edzőtermekben vagy zárt sportlétesítményekben. Itt a távolságtartás szabályait kell betartani, valamint gyakran kell szellőztetni.

Müller Cecília arra a kérdésre nem tud pontos választ adni, mennyivel súlyosabb egyszerre elkapni az influenzát és a koronavírust. Az influenza a légzőszerveket támadja, a koronavírus az egész szervezetet. Az biztos, hogy amit meg lehet előzni, azt meg kell, ezért mindenkit buzdít az október 1-jétől ingyenesen igénybe vehető influenzaoltásra.

A kontaktszemélyeknek tíz napig kell otthon maradniuk, ha addig nem mutatnak semmilyen tünetet, visszamehetnek a közösségbe, a gyermekeknek ehhez orvosi igazolás szükséges. Tünetes betegeknél a tünetek megjelenésétől kell számolni a tíz napot.

Idősotthonoknál a bentlakók kerítésen keresztül beszélhetnek hozzátartozókkal, tette hozzá a tisztifőorvos.

(forrás: ATV)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés