hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Mulasztások a pécsi vakbélműtétnél

Fegyelmi eljárás indul

Többrendbeli mulasztást állapított meg az a bizottság, amely a közelmúltban, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) 400 ágyas klinikáján vakbélgyulladásban elhunyt fiatalember ügyében folytatott belső vizsgálatot.

Kollár Lajos, a PTE klinikai főigazgatója az egyetem honlapjára szerdán felkerült közleményében azt írta: a belső vizsgálat eredménye alapján fegyelmi eljárást indít, amelynek célja annak kiderítése, hogy a mulasztások vezettek-e a tragédiához.

A főigazgató korábban azt mondta, megítélése szerint a klinika dolgozói nem hibáztak, de belső vizsgálatot rendelt el az ügyben, s amíg az tart, nem kíván nyilatkozni.

A 20 éves fiatalember július 19-én ment be a klinikára, ahol vérvételt követően gyulladást diagnosztizáltak nála, infúziót adtak neki, majd azzal bocsátották el, hogy fájdalmai várhatóan megszűnnek. Állapota azonban nem javult, ezért 22-én beszállították az intézménybe, megműtötték, két nappal később pedig belehalt a perforálódott vakbél okozta fertőzésbe.

Az elhunyt fiatalember édesapja a Népszabadságnak nyilatkozva úgy vélte: a klinika felelős fia haláláért, hisz ha az ügyeleten felfedezik a fájdalom okát, akkor még időben megműthették volna a beteget. A megfelelő ellátást az apa szerint gátolta, hogy az ügyeleten szakorvos helyett csak "szakvizsga nélküli gyakornok" látta el fiát.

Kollár Lajos a nol.hu-nak azt mondta: a klinikán azzal bocsátották el a beteget (s ezt a papírjára is ráírták), hogy másnap menjen el háziorvosához. Ezt a páciens nem tette meg, pedig az ajánlott kontrollvizsgálattal megelőzhető lett volna a baj. Hozzátette, hogy az ügyeleten az említett napon is dolgozott tapasztalt szakorvos, és ő látta el a beteget.

Az elhunyt fiú 63 éves apja - aki egyébként ismert vállalkozó Pécsen - jogi elégtételt fontolgat. A férfi elmondta: ő és felesége 18 évig vártak a gyermekáldásra, s a fiú volt a család egyetlen gyermeke. A bama.hu információi szerint az apa fia halála miatt azóta büntetőfeljelentést tett a rendőrségen.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés