hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Freud feljegyzései is előkerülhetnek

Műalkotás és titkosított pártdokumentumok a bezárt egészségügyi intézményekben

Érdekes, értékes tárgyakra, köztük felbecsülhetetlen értékű műalkotásra, valamint kordokumentumokra bukkantak az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) munkatársai a korábbi egészségügyi vezetés által bezárásra ítélt kórházakban. Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) leltárral januárban, az egykori orvostovábbképző, később Országos Gyógyintézeti Központ (OGYK) leltárával pedig februárra végeznek a készletgazdálkodási intézetnél. A bezárt, megszűnt intézmények leltárvagyonát a Magyar Nemzeti Vagyongazdálkodási Zrt.-nek kell átadni.


Kárpáti Zsuzsanna, az EKI főigazgatója egy háttérbeszélgetésen elmondta: még tisztázatlan a sorsa annak a Róth Miksa által készített mozaik ólomüvegablaknak, amely az Országos Gyógyintézeti Központ épületét díszítette. Az ablakot szakemberrel kiszedették és egy főváros melletti raktárban őrzik. A főigazgató reméli, hogy - ha az Egészségügyi Minisztérium ebbe beleegyezik - a jövőben létrejövő egészségügyi dokumentációs központ épületét díszítheti a műalkotás.
Szintén az OGYK könyvtárában, egy lezárt szekrényben találtak rá azokra a XVII. századi orvosi, gyógyszerészeti könyvekre, amelyeket valószínűleg az izraelita hitközség által létrehozott - az OGYK elődjeként működő - zsidókórház alapításakor adományoztak magánszemélyek.
Kárpáti Zsuzsanna tájékoztatása szerint a Semmelweis Egyetem szerette volna megszerezni az OGYK könyvtárát, ezekkel az értékes kőnyomatokkal együtt, ám amikor kiderült, hogy az EKI - mint az OGYK vagyoni jogainak jogutódja - azt nem akarja odaadni, az egyetem lemondott a könyvtárról. Az Állami Egészségügyi Központ szintén bejelentette igényét a könyvtárra, az Országos Rabbiképző és Zsidó Egyetem pedig a zsidókórház alapításával összefüggő könyvekre.
A könyvek leltározása, szétválogatása folyamatban van. Az EKI dönti majd el, hogy az értékes könyveknek mi lesz a sorsuk; ha az EKI gondozásában maradnak, akkor valószínűleg ezek is a dokumentációs központban kapnak helyet. A főigazgató szeretné, ha ezek a könyvek közkinccsé válnának, kutathatóak lennének.
Kárpáti Zsuzsanna beszámolt arról is, hogy az OGYK épületében pártjegyzőkönyveket, titkosított pártdokumentumokat, régi MSZMP-s papírokat és a Fidesz kerületi szervezetének alapításkori dokumentumait találták meg. Ezeket is biztonságos helyre szállították, a napokban vizsgálják meg, kit illetnek ezek a dokumentumok.
Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet padlásán a századfordulóból származó betegpapírokat találtak az EKI munkatársai. Vannak ezek között olyan dokumentumok, amelyek a bécsi pszichiátrián is kezelt páciensek adatait tartalmazzák, némelyik papíron a beteg fényképével. Szakemberek feltételezik, hogy ezek között a dokumentumok között fellelhetők Sigmund Freud neurológus, pszichiáter bécsi feljegyzései is. Az iratok feltárása folyamatban van - mondta a főigazgató.
Kárpáti Zsuzsanna értékes kordokumentumoknak tartja a megtalált iratokat, és azt sem tartja kizártnak, hogy ezeket is közkincsé teszik.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink